restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
DSC_0627.jpg

Terenska posjeta Vrsuti, va┼żnom biljnom stani┼ítu (IPA)

Bar, 01.04.2017._U subotu 01.04.2017. NVO Green Home organizovala je terensku posjetu Vrsuti za volontere  i studente biologije.

Naime, NVO Green Home vec tre─çu godinu za redom┬á sprovodi monitoring biljnih vrsta od velikog zna─Źaja, zbog kojih je Vrsuta i progla┼íena va┼żnim biljnim stani┼ítem (IPA ÔÇô Important Plant Areas).

 

Cilj terenske posjete bio je da se sprovede monitoring, sa akcentom na Gymnospermium scipetarum, koji je albansko ÔÇô crnogorski endem, ┼íto zna─Źi da u Crnoj Gori ┼żivi samo na Vrsuti. Populacija Gymnospermium scipetarum kao i ostalih va┼żnih biljnih vrsta je stabilna. Me─Ĺutim, tokom terenskog rada i obilaska cijelog podru─Źja evidentiran je zna─Źajan antropogeni uticaj, poput neplanske i nelegalne sje─Źe bukove ┼íume, ┼íto svakako negativno uti─Źe na uslove u kojima se razvija sprat zeljastih biljaka,┬á a u skladu sa tim mijenja se i floristi─Źki sastav.┬á Prof. dr Danka Cakovi─ç je upoznala ┬ástudente biologije i volontere Green Homa sa na─Źinima sprovo─Ĺenja monitoringa.

 

Izuzetno zna─Źajan i bogat biodiverzitet Vrsute, preduslov je i razlog da se ovo va┼żno biljno stani┼íte planira za za┼íti─çenim. Izradom adekvatnog plana upravljanja, bio bi omogu─çen opstanak vrsta i smanjenje pritisaka na prirodne resurse.

 

Aktivnost se realizovala u okviru projekta: ÔÇ×Za┼ítita divljih┬ábiljnih vrsta i njihovih stani┼íta ju┼żnog i isto─Źnog MediteranaÔÇť koji je finansijski podr┼żan od MAVA fondacije a realizuje se u saradnji sa NVO Plantlife iz Ujedinjenog Kraljevstva, IUCN.

 

Više informacija na: milica.kandic@greenhome.co.me