restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
2.jpg

Akcija uklanjanja ambrozije

Danilovgrad_01.08.2017._NVO Green Home u saradnji sa Opstinom Danilovgrad i Crnogorskim Drustvom Ekologa danas je organizovala  akciju uklanjanja alergene biljke Ambrosia artemisiifolia na području opštine Danilovgrad.

 

Područje opštine Danilovgrad je vrlo ugroženo kada je u pitanju brojnost populacije Ambrosia artemisiifolia. Ambrozija predstavlja invazivnu biljku koja je unešena na područje Evrope iz Sjeverne Amerike, smatra se jednom od najznačajnijih alergenih vrsta jer izaziva više od polovine svih polenskih alergija. Ambrozija se širi pomoću vjetra, vode, životinja ili ptica ali ponajviše raznim transportnim sredstvima, koje predstavljaju najučestaliji medijum širenja ambrozije pa je njena najveća zastupljenost upravo uz puteve, saobaćajnice pruge. Pored problema koje izaziva kao alergena vrsta, ambrozija može da izazove štete u poljoprivredi:

 

-          Mehanički guši usjev

-          Troši velike količine hranljivih materija iz zemljišta

-          Utiče na kvalitet poljoprivrednih proizvoda

-          Smanjuje količinu vode u zemljištu

-          Otežava obradu zemljišta i izvođenje agrotehničkih mjera.

 

S toga je vrlo važno primjenjivati mjere sanacije odnosno uklanjanja ove biljke prije cvjetanja. Najefikasniji način uklanjanja je čupanje kao i primjena herbicida. Ukoliko se radi suzbijanje na poljoprivrednoj površini u tom slučaju se koriste selektivni herbicidi a na nepoljoprivrednim površinama mogu se koristiti totalni herbicidi.

 

Apelujemo na građane da ukoliko primijete postojanje ove biljke u svom dvorištu da je čupaju jer je čupanje jedna od najefikasnijeg mjera suzbijanja.

 


Aktivnost se realizovala u okviru projekta: „Zaštita divljih biljnih vrsta i njihovih staništa južnog i istočnog Mediterana“ koji je finansijski podržan od MAVA fondacije a realizuje se u saradnji sa NVO Plantlife iz Ujedinjenog Kraljevstva, IUCN.

Više informacija na: milica.kandic@greenhome.co.me