restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
AlfedPalmersmokestacks.jpg

Nova pravila zagađenja od danas u Službenom listu Evropske unije

U Službenom listu Evropske unije danas su objavljena nova pravila zagađenja koja će ograničiti emisiju štetnih gasova koji dolaze iz termoelektrana. Ova pravila primjenjivaće se i u većini zemalja Zapadnog Balkana, međutim, vlade regiona još uvijek nisu spremne za stvarnu primjenu ovih standarda( LCP BREF).

Novi standardi uključuju strožije granice zagađenja za azotne okside, sumpor-dioksid i prašinu, kao i novi standard za emisije žive. Oni obezbjeđuju da velike fabrike koriste najbolje raspoložive tehnike za smanjenje zagađenja, koje će dovesti do značajnog smanjenja emisija zagađujućih materija i pozitivnog uticaja na kvalitet vazduha širom Evrope.

S obzirom na to da većina zemalja Zapadnog Balkana usvaja zakone koji se eksplicitno odnose na standarde EU za najbolje raspoložive tehnike, od sada se dozvole za nove elektrane moraju zasnivati na BREF-u LCP-a (Large Combustion Plants). Kada se obnove dozvole za postojeća postrojenja, oni moraju da prate i nove standarde.

Ipak, izgleda da većina vlada u regionu nije upoznata sa ovim pitanjem, uprkos brojnim upozorenjima nevladinih organizacija. U skorašnjoj analizi organizacije Bankwatch konstatovano je da skoro nijedna od planiranih novih elektrana na Zapadnom Balkanu ne bi ispunila nove standarde LCP BREF.

Nijedna zemlja u regionu ne insistira na primjeni novih standarda, čak ni u zemljama koje su najbliže pristupanju EU. Studija o procjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) za termoelektranu Pljevlja II pokazuje da bi postrojenje ispunilo samo standarde EU iz 2010. godine iz Aneksa V Direktive o industrijskim emisijama, koji su sada zastarjeli. Ipak, nadležni su u potpunosti zanemarili upozorenja o ovom pitanju podnešene od strane NVO Green Home u okviru komentara u toku javne rasprave o elaboratu procjene uticaja za TE Pljevlja II.

Nakon objavljivanja analize organizacije Bankwatch u junu,  Elektroprivreda Crne Gore je ovu analizu nazvala "kritičnom i netačnom" (u kojoj se navodi da će "izgradnja jedinice II biti u skladu sa garantovanim uslovima i standardima EU za odgovarajuću tehnologiju sagorijevanja uglja. Treba napomenuti da je obaveza izvođača radova da primjenjuje savremenu i najbolju dostupnu tehnologiju (BAT), uključujući sve aktivnosti za čišćenje otpadnih gasova u skladu sa definisanim direktivama EU, čak i u slučaju da se pojave strožiji međunarodni ekološki standardi ". Međutim, procjena uticaja na životnu sredinu i studija izvodljivosti za projekat izgradnje II bloka termoelektrane u Pljevljima čak i ne pominju ove strožije nove standarde, pa je teško  zamisliti da će se oni stvarno primjenjivati.

 

NVO Green Home