restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
download.jpg

Institut za ekonomiju i finansijsku analizu energije (IEEFA) juče je objavio izvještaj koji opisuje kako rast obnovljivih izvora energije utiče na tržišta električne energije širom svijeta

05. Oktobar 2017. - Izvještaj "Globalne elektroprivrede u tranziciji“ dokumentuje brzinu promjena u Aziji, Evropi, Americi i Africi usled tehnološkog napretka i smanjenja troškova u  proizvodnji solarne energije i energije vjetra.

Ukupni gubitak neuspješnih preduzeća obuhvaćenih izvještajem od 2007-2016. godine iznosio je 185 milijardi dolara.

"Od Evrope, Azije do Amerike i Afrike, veleprodajne cijene električne energije je pala zbog porasta proizvodnje obnovljivih izvora energije", naglašava Tim Bakli, glavni autor izvještaja i direktor IEEFA-e za studije energetskih finansija AustralAsia.

Iako mogu biti potrebne decenije da bi obnovljivi izvori postali dominantni oblik proizvodnje na globalnom nivou, njihovo prisustvo danas je trajno i njihovo unapređenje je neizbježno ističe se u ovom izvještaju.

Energetske kompanije i dalje razmišljaju o tome kako i kada da prihvate globalni trend korišćenja obnovljivih izvora energije, što će doprinjeti bržoj tranziciji ukoliko se izbjegne finansijska šteta propalih investicija zbog nefleksibilnosti, odnosno kasnih reakcija kompanija u pogledu korišćenja obnovljivih izvora energje.

Dodatni detalji iz izvještaja:

Širom Evrope, niže veleprodajne cijene električne energije  stvorile su značajne poremećaje i pokazale su kako kašnjenja zbog nedovoljne fleksibilnosti u smislu korišćenja OIE za energetske kompanije predstavlja značajan finansijski rizik.

 

U Sjedinjenim Državama, lider u obnovljivoj energiji NektEra smatra da obnovljivi izvori energije predstavljaju sredstvo za stvaranje održive  vrijednosti akcija uz obezbjeđivanje niske cijene struje.

U Kini, CEIC - udružena Kina Shenhua i Kina Guodian – stvorili su najveću svjetsku energetsku kompaniju sa instaliranim kapacitetom (225 GW)

U Južnoj Africi, cijene električne energije učetvorostručene su od 2007. godine i visoka cijena energije iz uglja prijeti da će cijene u budućnosti biti još veće. Sa druge strane obnovljivi izvori energije biće sve privlačniji i nužniji a teže dostupni.

U Indiji, u 2017. godini napravljena je prekretnica kada su solarne tarife bile niže od troškova energije proizvedene iz postojećih kapaciteta uglja glavne nacionalne kompanije NTPC.

U Australiji, izuzetno  visoke cijene električne energije postale su glavno političko pitanje zbog nesigurnosti u sprovođenju energetske politke i  odlaganja korišćenja obnovljivih izvora energije.

 

 

Više informacija na: diana.cavor@greenhome.co.me