restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
download.jpg

Institut za ekonomiju i finansijsku analizu energije (IEEFA) ju─Źe je objavio izvje┼ítaj koji opisuje kako rast obnovljivih izvora energije uti─Źe na tr┼żi┼íta elektri─Źne energije ┼íirom svijeta

05. Oktobar 2017. - Izvje┼ítaj "Globalne elektroprivrede u tranzicijiÔÇť dokumentuje brzinu promjena u Aziji, Evropi, Americi i Africi usled tehnolo┼íkog napretka i smanjenja tro┼íkova u┬á proizvodnji solarne energije i energije vjetra.

Ukupni gubitak neuspješnih preduzeća obuhvaćenih izvještajem od 2007-2016. godine iznosio je 185 milijardi dolara.

"Od Evrope, Azije do Amerike i Afrike, veleprodajne cijene elektri─Źne energije je pala zbog porasta proizvodnje obnovljivih izvora energije", nagla┼íava Tim Bakli, glavni autor izvje┼ítaja i direktor IEEFA-e za studije energetskih finansija AustralAsia.

Iako mogu biti potrebne decenije da bi obnovljivi izvori postali dominantni oblik proizvodnje na globalnom nivou, njihovo prisustvo danas je trajno i njihovo unapre─Ĺenje je neizbje┼żno isti─Źe se u ovom izvje┼ítaju.

Energetske kompanije i dalje razmi┼íljaju o tome kako i kada da prihvate globalni trend kori┼í─çenja obnovljivih izvora energije, ┼íto ─çe doprinjeti br┼żoj tranziciji ukoliko se izbjegne finansijska ┼íteta propalih investicija zbog nefleksibilnosti, odnosno kasnih reakcija kompanija u pogledu kori┼í─çenja obnovljivih izvora energje.

Dodatni detalji iz izvještaja:

┼áirom Evrope, ni┼że veleprodajne cijene elektri─Źne energije ┬ástvorile su zna─Źajne poremec╠üaje i pokazale su kako ka┼ínjenja zbog nedovoljne fleksibilnosti u smislu kori┼í─çenja OIE za energetske kompanije predstavlja zna─Źajan finansijski rizik.

 

U Sjedinjenim Dr┼żavama, lider u obnovljivoj energiji NektEra smatra da obnovljivi izvori energije predstavljaju sredstvo za stvaranje odr┼żive┬á vrijednosti akcija uz obezbje─Ĺivanje niske cijene struje.

U Kini, CEIC - udru┼żena Kina Shenhua i Kina Guodian ÔÇô stvorili su najvec╠üu svjetsku energetsku kompaniju sa instaliranim kapacitetom (225 GW)

U Ju┼żnoj Africi, cijene elektri─Źne energije u─Źetvorostru─Źene su od 2007. godine i visoka cijena energije iz uglja prijeti da c╠üe cijene u budu─çnosti biti jo┼í vec╠üe. Sa druge strane obnovljivi izvori energije bi─çe sve privla─Źniji i nu┼żniji a te┼że dostupni.

U Indiji, u 2017. godini napravljena je prekretnica kada su solarne tarife bile ni┼że od tro┼íkova energije proizvedene iz postojec╠üih kapaciteta uglja glavne nacionalne kompanije NTPC.

U Australiji, izuzetno┬á visoke cijene elektri─Źne energije postale su glavno politi─Źko pitanje zbog nesigurnosti u sprovo─Ĺenju energetske politke i ┬áodlaganja kori┼í─çenja obnovljivih izvora energije.

 

 

Više informacija na: diana.cavor@greenhome.co.me