restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export

Organizacije civilnog društva udružuju snage za Evropu bez uglja

Podgorica, 02.11.2017. - Da bi se suzbilo pogoršanje uticaja klimatskih promjena i zagađenja vazduha, grupe civilnog društva u 28 zemalja (1) danas lansiraju Europe Beyond Coal (Evropa bez uglja), kolektivnu kampanju za ubrzavanje napuštanja upotrebe uglja i prelazak na čistu obnovljivu energiju.

Naglašavajući potrebu za ovim hitnim promjenama, novo modeliranje uticaja na zdravlje koje je sprovedeno u okviru kampanja pokazuje da je samo u 2015. godini sagorijevanje uglja u EU bilo uzročnik 19 500 prijevremenih smrtnih slučajeva i 10 000 slučajeva hroničnog bronhitisa kod odraslih. Zdravstveni troškovi su takođe nevjerovatni, sa do 54 milijarde eura tokom istog jednogodišnjeg perioda.

Cilj je da Evropa napusti ugalj do 2030. godine, a civilno društvo se okuplja kako bi se to desilo i ranije. Da bi države ispunile svoje obaveze prema Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama i očuvale  blagostanje svojih građana, postrojenja za proizvodnju uglja treba da se zatvaraju mnogo brže nego što se to sada radi. Termoelektrana u bilo kojoj zemlji Evrope je odgovornost cijele Evropu i našu planetu kao cjelinu.

Vlade, kompanije, banke i investitori  trebaju preusmjeriti svoje planove za napuštanje upotrebe uglja prije međunarodnog samita o klimatskim promjenama 2018. godine u Katovicama, u Poljskoj. Samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koji počinje u Bonu naredne sedmice, predstavlja dobru priliku za dodatne, ambiciozne obaveze napuštanja uglja.

Od 2016. godine organizacije u okviru Europe Beyond Coal pomogle su zatvaranju 16 termopostrojenja širom Evrope, a zatvaranje 39 termoelektrana je u najvi. Vlade Holandije, Velike Britanije, Finske, Francuske, Portugala i Italije obavezuju ove zemlje da napuste upotrebu uglja najkasnije do 2030. godine. Kampanja je usredsredila svoje napore da se ove najave o napuštanju uglja sprovedu sa priče u djela i da se ubrza zatvaranje preostalih 293 evropska postrojenja.

Konkretni planovi posebno su relevantni za zemlje kao što je Njemačka, gdje upotreba uglja ovu zemlju čini najgorim zagađivačem u Evropi i sprječava da ispunjava svoje klimatske ciljeve. Njemačke fabrike uglja su odgovorne za oko 3 800 prijevremnih smrtnih slučajeva i za oko 10.5 milijardi eura zdravstvenih troškova unutar i van njenih granica u 2015. godini.

Ovoj kampanji za napuštanje uglja pridružuju se i organizacije civilnog društva u Jugoistočnoj Evropi, gdje rastuće izazove zagađenja vazduha, uticaja na javno zdravlje i klimatskih promjena zajednički osjećaju stanovnici država članica Evropske unije i kandidata za članstvo.

Organizacije Europe Beyond Coal pozivaju sve evropske zemlje da uskrate podršku energetskim kompanijama koje se zasnivaju na upotrebi uglja, da se posvete modulima koji obezbjeđuju pravičnu i pravednu tranziciju za ugrožene radnike i regione koji zavise od uglja, i da maksimalno doprinesu okretanju čitave Evrope ka  čistom sistemu obnovljivih izvora energije.

1)    Udruženja koja učestvuju u kampanji “Evropa bez uglja” aktivna su u Albaniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Holandiji, Poljskoj, Portugaliji, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Više informacija na: diana.cavor@greenhome.co.me