restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
Photo.jpg

Završen BioNET trening

Kolašin_17.11.2017._NVO Green Home u saradnji sa Crnogorskim društvom ekologa i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica - CZIP – om u periodu od 13.11.2017. – 17.11.2017. organizovala je  trening za nevladine organizacije koje su članovi BioNET Mreže.

 

BioNET predstavlja regionalnu mrežu nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirode. Mreža okuplja 14 organizacija iz Crne Gore i zemalja regiona (BiH, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Kosovo i Albanija). Projekat BioNET​ je  finansijski podržan od strane kancelarije GIZ – a u Crnoj Gori, a  ima za cilj jačanje kapaciteta nevladinih organizacije iz Jugoistočne Evrope kao i poboljšanje njihove međusobne saradnje a sve sa ciljem zaštite prirode i efikasnijeg održivog korišćenja prirodnih resursa.

 

Tom prilikom učesnici su imali prilike da saznaju koje su to obaveze drzave prilikom uspostavljanja Natura 2000 stanista. Trening je vodila Gđa. Sissi Samec, ključni ekspert za uspostavljanje Natura 2000 staništa u Crnoj Gori.

 

Drugog dana treninga učesnici su imali priliku da uče o ulozi i načinu uključivanja stakeholdera (zainteresovanih strana). Znanje i vjestine na tu temu učesnicima je predstavljano od strane Diana i Joel Pound (Diallogue metters, UK​).

 

Erika Harms (Planet4People- SAD​) istakla je ulogu marketinga zaštićenih područja u cilju zaštite istih. Tom prilikom učesnici su imali priliku da posjete NP Durmitor i da se upoznaju sa načinom upravljanja u tom parku.

 

O važnosti izrade kvalitetnih planova upravljanja velikim zvijerima govorio je prof. dr Josip Kusak.

 

Učesnici su takodje imali priliku da posjete Botaničku baštu u Kolašinu kao i da čuju zanimljive činjenice o postanku iste. Grupu je vodila prof. dr Danijela Steševic​.​ ​Činjenica da na malom prostoru u botaničkoj bašti u Kolašinu živi oko 500 biljnih vrsta oduševila je učesnike.

 

Imajući u vidu da su ovo prve aktivnosti članova BioNET mreže, ovom prilikom u saradnji sa CEZAM – om biće napravljen kratak film.

 

​BioNET mreža nevladinih organizacija​ nastaviće da radi na jačanju svojih kapaciteta a sve u cilju zaštite prirode.

Više informacija na: milica.kandic@greenhome.co.me