restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
CSF_Pristina.jpg

NVO Green Home u─Źestvovala na Forumu civilnog dru┼ítva u Pri┼ítini

Pri┼ítina_07.-08.12.2017._NVO Green Home je u─Źestvovala┬á na Forumu civilnog dru┼ítva koji je organizovan od strane njema─Źke fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung. Forumu su prisustvovali predstavnici civilnog sektora iz zemalja Zapadnog Balkana (Crne Gore, BiH, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Albanije), kao i Italije, Bugarske, Njema─Źke i Kosova.

Prvog dana panelisti su govorili o civilnom dru┼ítvu u kontekstu┬á Berlinskog procesa i odnosima izme─Ĺu civilnog dru┼ítva i politike u regionu Zapadnog Balkana. Uglavnom su iznijete kritike uz nadu da ─çe se na slede─çem Forumu kao sagovornici pojaviti ┬áklju─Źni dr┼żavni akteri, te da ─çe inicijative nevladinih organizacija imati rezultata i u praksi.

Drugog dana┬á Foruma rad je bio organizovan u 5 radnih grupa: mladi i u─Źe┼íc╠üe u demokratiji, vladavina prava i borba protiv korupcije, dr┼żava socijalne za┼ítite i socijalna pravda, energija i ┼żivotna sredina, digitizacija i inovacije. Grupa za energiju i ┼żivotnu sredinu je iznijela zaklju─Źke da je neophodno ┬áda┬á civilni sektor bude dio procesa odlu─Źivanja i da vlade moraju imati u vidu ogromnu potrebu za stvarnim u─Źe┼íc╠üem javnosti u svim fazama pri razvijanju infrastrukturnih projekata (kvalitet vazduha, kvalitet vode, za┼ítita biodiverziteta), te da moraju osigurati zajedni─Źko razumijevanje procesa i uzeti u obzir uticaj ovih projekata na socio-ekonomski razvoj. Infrastrukturni projekti ne smeju ugroziti dobrobit i zdravlje gra─Ĺana, prirodu i ambijent buduc╠üih generacija, niti stvarati dru┼ítveni konflikt me─Ĺu gra─Ĺanima. Tako─Ĺe, potrebno je uspostaviti sprovo─Ĺenje i prac╠üenje regionalnih i EU obaveza zemalja Zapadnog Balkana od strane nevladinih organizacija.

Više informacija na: maja.radonjic@greenhome.co.me