restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export

Proslava Dana Drimskog sliva 2018

NVO Green Home  će uz podršku GEF projekta „Jačanje prekogranične saradnje i integralnog upravljanja vodenim resursom u proširenom basenu rijeke Drim“ organizovati proslavu Dana Drimskog sliva . Ova akcija obuhvata organizaciju edukativnog okruglog stola 3. maja (hotel Podgorica) kojem će prisustvovati studenti prirodnih nauka kao i predstavnici NVO iz oblasti životne sredine kao i organizaciju  edukativnog kampa koji će biti održan 04. i 05. maja na Skadarskom jezeru.

 

Proslava Dana Drimskog sliva ima za cilj da poveća razumijevanje vrijednosti ovog prirodnog resursa koji je od velike važnosti za ljude i ekosistem. Naime, u proširenom basenu rijeke Drim  živi oko 1.5 miliona ljudi koji se oslanjaju na vodne resurse za potrebe pijaće vode, poljoprivrede, ribarstva, industrije, proizvodnje električne energije kao i za potrebe pružanja turističkih usluga. Ovo je istovremeno i prostor na kome se nalaze ekosistemi od velike važnosti sa jedinstvenim biotopima sa  mnogo autohtonih vrsta. Istovremeno ovo područje podržava i utiče  na obalne i morske ekosisteme Jadranskog mora, kroz tokove podzemnih voda.

 

U okviru okruglog stola kao i kampa koji će se organizovati na Skadarskom jezeru, učesnici će imati priliku da čuju o važnosti Drimskog basena, odnosno Skadarskog jezera kroz prezentacije stručnjaka iz ove oblasti. Biće održane teorijske i terenske prezentacije o biodiverizitetu Skadarskog jezera, a zatim o invazivnim vrstama, reptilima i pticama koje su specifični za ovo područje. Takođe govoriće se i hidrologiji rijeke Bojane i njenim specifičnostima. Veoma važan segment ovog kampa biće predavanja organizacije Bushcraft Montenegro o snalaženju u prirodi, navigaciji, prikupljanju hrane, drevnim načinima paljenja vatre i pravljenju skloništa u prirodi.