PDF Export
DSC00708.jpg

Protest – 5 do 12

Berane_23.12.2018._Predstavnici lokalne zajednice koja gravitira rijeci Vinicka u opštini Berane, organizuju protestni skup protiv planirane izgradnje mHE na pomenutoj rijeci. Protest je simbolično nazvan 5 do 12 i održaće se u nedelju 23.12.2018., sa početkom u 11:55h na platou ispred opštine Berane.

 

Protest je podržan od strane NVO Green Home, Ekološkog pokreta OZON  i NVO Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj Gori.

 

Ciljevi protesta:

  • Ukazati na štetne uticaje gradnje mHE;
  • Istaći  stavove lokalnih zajednica povodom planirane gradnje mHE na rijeci Vinicka kao i na drugim rijekama gdje su planirane mHE;
  • Pokretanje peticije za obustavljanje gradnje mHE.

 

Činjenica je da je stihijska i neplanska gradnja mHE dovela do devastacije prirodnih resursa i uticaja na život lokalnog stanovništva. S tim u vezi strateško planiranje i zajedničko djelovanje civilnog sektora je ključno u očuvanju prirodnih resursa.

 

Lokalno stanovništvo koje gravitira rijekama na kojima su planirane hidroelektrane nije bilo suštinski uključeno u proces planiranja mHE, što za posledicu ima brojne proteste širom Crne Gore.

Imajući u vidu gore navedeno, pozivamo Vas da prisustvujete događaju i da se upoznate sa problematikom izgradnje mHE.

 

Prevoz do mjesta protesta će biti obezbijeđen od strane NVO Green Home a broj mjesta je ograničen.

 

Molimo Vas da prisustvo potvrdite ne kasnije od petka 21.12.2018. do 12h na broj telefona: +382 20 609 375 ili putem e-mail – a milica.kandic@greenhome.co.me .

 

Više informacija na: milica.kandic@greenhome.co.me