PDF Export
46334842_2181876142060924_7318674313047965696_n.png

Dodijeljena sredstva za finansiranje OCD u okviru poziva: „Finansijska podrška organizacijama civilnog društva za monitoring i zastupanje iz oblasti životne sredine i cirkularne ekonomije“ koja se realizuje u okviru ENV-net projekta

 

Podgorica_18.01.2019._NVO Green Home u okviru poziva „Finansijska podrška organizacijama civilnog društva za monitoring i zastupanje iz oblasti životne sredine i cirkularne ekonomije“ a u okviru projekta: ENV-net uključivanje pitanja životne sredine u agendu EU, dodijeliće sredstva za realizaciju projekata:

 

  • Zeleni suvenir - Udruženja ljubitelja Gorice;
  • Monitoring napretka pregovora u okviru zaštite prirode kroz praćenje uspjeha u suzbijanju krivolova – Centar za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP

 

U okviru poziva dodijeliće se sredstva u iznosu od 10.000EUR.

 

Zeleni suvenirUdruženja ljubitelja Gorice

 

Cilj projekata je uspostavljanje efikasnog recikliranja biljnog otpada, razvijanje sistema za upravljanje biorazgradivim otpadom, podsticanje aktivnosti usmerenih na smanjenje otpada i obuka građana vještinama izrade suvenira od otpada.

 

Očekivani rezultati projekta “Zeleni suvenir” su:

  • uspostavljanje radionice za kontinuiranu izradu suvenira od biljnog otpada;
  • obuka volontera i zainteresovanih građana za tehnike izrade suvenira od biljnog i drugog otpada;
  • podizanje svijesti o značaju održivih koncepata reciklaže;
  • razvijanje aktivnosti NVO u praksama vezano za cirkularnu ekonomiju.

 

Projekat “Zeleni suvenir” je direktno povezan sa pozivom ENV-net - a kroz sljedeće ciljeve i oblasti:

 

  • doprinos unaprijeđivanju znanja i kritičkog shvatanja mogućnosti koje pruža model cirkularne ekonomije;
  • koncept cirkularne ekonomije - aktivnosti NVO u praksama vezano za cirkularnu ekonomiju u Crnoj Gori;
  • promocija NVO aktivnih u kampanjama i zastupanju pitanja od značaja za životnu sredinu.

 

Monitoring napretka pregovora u okviru zaštite prirode kroz praćenje uspjeha u suzbijanju krivolova – Centar za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP

 

Glavni cilj projekta je pojačan angažman civilnog sektora u kampanjama i zastupanju u oblasti zaštite prirode naročito u okviru pregovaračkog Poglavlja 27 i to kroz monitoring zakonodavnog okvira u lovstvu ali i procjene posljedica koje krivolov ima na podoblast: zaštita prirode.

 

Uzimajući u obzir da će se ovaj projekat fokusirati ne samo na praćenje pregovora u okviru Poglavlja 27 sa vrlo specifičnom temom, aktivnosti će biti usmjerene i na javno zagovaranje kako bi se  problematika krivolova aktuelizovala i pratila na nivou pregovora. Pored toga kroz uključivanje medija u izvještavanje o ovom problemu ka javnosti, projektni rezultati, prikupljeni i obrađeni podaci sa procjenama, imaće znatno veći odjek u široj javnosti što je od ključnog značaja za uspješno sprovođenje projekta.

 

Glavni rezultat projekta je pojačan angažman civilnog sektora u kampanjama i zastupanju u okviru Poglavlja 27, naročito zaštite prirode, uz tijesnu saradnju sa medijima. Pored toga očekuje se da projekat pomogne veću vidljivost problematike krivolova kod šire javnosti. Ključni rezultat projekta svakako će biti mjerodavnost i opravdanost napora uloženih u aktuelizaciju problematike krivolova u okviru Poglavlja 27.

 

Više informacija na: env-net.subgrantovi@greenhome.co.me