PDF Export
IMG_2945.jpg

Regionalna akcija za borbu protiv korupcije i kriminala u šumarstvu

Bijelo Polje, 28.05.2019. - U okviru projekta "Regionalna akcija za borbu protiv korupcije i kriminala u ┼íumarstvu" u Bijelom Polju je odr┼żana radionica kojoj su prisustvovali najrelevantniji predstavnici ┼íumarskog sektora, kao ┼íto su generalni sekretar za ┼íumarstvo i direktor Uprave za ┼íume, kao i predstavnici koncesionara, nevladinog sektora, lokalnih vlasti, ┼íumarskih stru─Źnjaka i ─Źlanovi koordinacionog odbora za prac╠üenje akcionog plana za suzbijanje nezakonitih aktivnosti u ┼íumarstvu.

 

Na radionici je predstavljen projekat "Regionalna akcija za borbu protiv korupcije i kriminala u ┼íumarstvu" sa posebnim naglaskom na ciljeve projekta i aktivnosti koje treba da doprinesu akciji za borbu protiv ┼íumskog kriminala i korupcije. Predstavnik koordinacionog odbora za prac╠üenje akcionog plana za suzbijanje nezakonitih aktivnosti u ┼íumarstvu, gdin Milisav An─Ĺeli─ç, istakao je rezultate njihovih aktivnosti u prethodnom periodu. Osim toga,gdin Franc Ferlin, stru─Źnjak za ┼íumarstvo predstavio je zahtjeve FSC standarda za gazdovanje ┼íumama s osvrtom na nezakonite aktivnosti.

 

Radionici je prethodila donacija mobilne vage kako bi se kontrolisala te┼żina koamiona kojima se vr┼íi transport┬á drveta kao i terenska posjeta lokalitetu u okolini Bijelog Polja gdje je uo─Źena bespravna sje─Źa.─îlanovi koordinacionog tima ukazali su na to da su u poslednja dva mjeseca nai┼íli na┬á blizu 1000 m3 drvne mase nelegalno posje─Źene, 4 radnika koji rade na za┼ítiti ┼íuma su privremeno uklonjena sa radnih mjesta a protiv jednog lica je podnesena krivi─Źna prijava.

 

Nakon radionice potpisan je Memorandum o saradnji izmedju predstavnika projekta i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kao i Uprave za šume.

 

Više informacija na: sanja.orlandic@greenhome.co.me