PDF Export
001_900400_00_06_01Still004.jpg

Posledice klimatskih promjena bilježe se u Crnoj Gori kroz intezivne poplave i sušu

Podgorica, PR pres servis,12.12.2019. – Klimatske promjene predstavaljaju jedan od najvećih problema današnjice, a njihove posledice se bilježe i u Crnoj Gori kroz intezivne poplave i sušu, što direktno utiče na životnu sredinu, ali i ekonomsku sigurnost građana.

 

To je saopšteno tokom Info dana o klimatskim promjenama, a koji je organizovala nevladina organizacija (NVO) Green Home u okviru projekta „ENV.NET uključivanje životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u EU agendu, Razgovarajmo o Evropskoj uniji, Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori, a uz podršku Centra za životnu sredinu, kroz SEENET mrežu.

 

Projekt koordinatorka u NVO Green Home, Irma Muhović, kazala je da je cilj Info dana bio informisanje i upoznavanje građana Podgorice, sa problematikom klimatskih promena, odnosno šta one predstavljaju, o uzrocima nastanka, negativnim uticajima, kao i načinima na koje se mogu spriječiti.

 

„Tokom Info dana građani su imali priliku i da vide izložbu fotografija „Klima se mijenja, mijenjaj se i ti“, a koja ukazuje na klimatske promjene, na njihove efekte, odnosno na ono šta zapravo klimatske promjene pospješuju. Takođe, mogli su da vide na koji način svojim postupcima mogu da smanje efekat klimatskih promjena“, navela je Muhović.

 

Ona je kazala da su posjetioci tokom Info dana mogli donijeti plastiku, namijenjenu za reciklažu, a da su predstavnici NVO Green Home ponudili alternativu u vidu cegera ili termosa.

 

„Takođe, pripremili smo i brošure koje se tiču klimatskih promjena, Poglavlja 27, otpada i zaštite prirode. Kroz te brošure smo pokušali da približimo građanima sam proces evropskih integracija, odnosno šta će implementacija tih propisa donijeti građanima i na koji način će sam taj proces uticati na njihov život, kao i šta se očekuje od njih“, rekla je Muhović.

 

Ona je ocijenila da klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih problema današnjice, koji neposredno utiče na životnu sredinu, ali i na, kako je pojasnila, ekonomsku i društvenu sferu.

 

Muhović je navela da se uticaj klimatskih promjena u Crnoj Gori može zapaziti kroz intezivne poplave i sušu.

 

„To direktno djeluje na životnu sredinu, ali i na ekonomski status stanovnika. Proteklih godina su poplave dovele do toga da velike količine usijeva budu uništene, što se direktno odražava i na ekonomsku sigurnost društva. U Crnoj Gori posebno je pogođena klimatskim promjenama rijeka Bojana koja teče dvije države, a desilo se i zatvaranje rukavca na Adi Bojani, što nastaje zbog klimatskih promjena, ali i nebrige stanovništva Crne Gore, kao i Albanije“, kazala je Muhović.

 

Ona je rekla da su poslednjih godina u Crnoj Gori sve izraženije esktremne pojave kao što su dugotrajne suše, ekstremno visoke temperature ili ekstremne padavine, što nije bilo karakteristično ranije a što je, kako je navela, posledica klimatskih promjena.

 

Muhović je poručila da svaki građanin može, svakodnevnim postupcima, smanjiti efekat klimatskih promjena, te na taj način poboljšati kvalitet životne sredine, kao i kvalitet svog života.

 

„To su mali koraci, kao na primjer da izbacimo upotrebu plastičnih kesa i počnemo koristiti cegere, da izbacimo iz upotrebe plastične ambalaže, da budemo energetski efikasni, ne samo na način da gasimo svjetla i vodu, već i da naše domove adaptiramo i da budu prilagođeni energetskoj efikasnosti“, kazala je Muhović.

 

Predstavnik Volonterskog kluba NVO Green Home, Vuk Vučeraković, kazao je da taj klub poseban značaj uviđa u cirkularnoj ekonomiji.

 

„Praznični period prati euforija kada ljudi vole da kupuju i poklanjaju stvari, što nam je dalo ideju da podsjetimo naše sugrađane da budu savjesni i kupuju samo ono što im je neophodno. Tada uglavnom donosimo manje racionalne odluke, kojih se vrlo brzo rješavamo a što ne doprinosi našoj cirkularnoj ekonomiji“, rekao je Vučeraković.

 

On je ocijenio da mladi, kao i građani Crne Gore još uvijek nisu dovoljno svjesni klimatskih promjena i njihovog efekta.

 

„Smatram da još uvijek nisu svjesni koji su to sitni detalji i postupci savjesnog građanina koji stvarno znače, a koji odražavaju patriotsku notu na individualnom i na nacionalnom nivou“, kazao je Vučeraković.

 

Preuzeto sa PR Centar.