PDF Export
20200601_131333_IMG_ac114e712ac07f85f2df5ed632265a38_V.jpg

Održana radionica u okviru projekta NORAD

28.05.2020.,Plužine - U okviru projekta  NORAD: „Regionalna akcija za borbu protiv šumskog kriminala i korupcije“,  održana je radionica kojoj su prisustvovali predstavnici: Koordinacionog tima za borbu protiv korupcije i kriminala u šumarstvu Crne Gore, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za šume, Parka prirode „Piva“, Predstavnici NVO sektora, Green Home i CNVP-a.

 

Na radionici je bilo riječi o problemima koji proizilaze iz upravljanja šumskim resursima na području Plužina. Neuspjesi koji se javljaju iz različitih razloga često  negativno utiču na održivo upravljanje prirodnim resursima, posebno u dijelu koji se odnosi na Park prirode „Piva“. Naglašen je problem planske dokumentacije u parku, gde se narativni dio često ne poklapa sa mapama.

 

Jedan od problema koji je istaknut je taj što se planovi upravljanja šumama ne rade transparentno, često bez sugestija drugih zainteresovanih strana  i ne uključuju sve potrebne elemente koji se odnose na zaštitu prirode.

 

Opšti zaključak sastanka bio je da neki akteri koji su do sada bili uključeni u upravljanje šumama na ovom području nisu dobro sarađivali u zajedničkom upravljanju šumskim resursima i nisu se dovoljno angažovali da bi prevazišli problem, što dovodi do zaključka da saradnja mora biti mnogo intenzivnija i transparentnija, tako da se zajedničko upravljanje šumama vrši na održiv način uz maksimalno uvažavanje svih aspekata zaštite životne sredine.

 

Više informacija na: sanja.orlandic@greenhome.co.me