PDF Export
1.jpg

Organizovana akcija suzbijanja ambrozije na lijevoj obali Morače

NVO Green Home je organizovala akciju suzbijanja ambrozije u petak, 31. jula 2020. godine. Uklanjanje ambrozije sprovedeno je na lijevoj obali Morače, u blizini željezničkog mosta u naselju Zagorič.

 

Akciji su prisustvovali predstavnici Željezničke infrastrukture i Ekološkog kluba mladih Green Home. Učesnici su prije samog terenskog rada upoznati sa osobinama ambrozije, načinu prepoznavanja i razlikama od njoj sličnih korovskih vrsta, kao i štetnim uticajima na prirodu i zdravlje ljudi.

 

Ambrozija je slučajno donijeta na prostor Evrope u 19. vijeku i od tada se uslijed svojih kompetitivnih osobina izuzetno brzo širi. Stanište ambrozije čine ogoljeni prostori, kao što su obale rijeka, građevinsko zemljište, prostori uz saobraćajnice, pruge, i slično. U periodu od polovine avgusta do početka oktobra dolazi do oslobađanja ogromnih količina polena – jedan gram cvjetnog praha ambrozije sadrži oko 30-35 miliona polenovih zrna, što kod osjetljivijih ljudi izaziva burnu alergijsku reakciju. Po procjenama naučnika, u Evropi od alergije na ambroziju pati oko 13.5 miliona ljudi.

 

Pored problema koje izaziva kao alergena vrsta, ambrozija može da izazove problem u usjevima. Naime, troši velike količine hranljivih materija i vode iz zemljišta, otežava obradu, smanjuje kvalitet poljoprivrednih proizvoda i mehanički “guši” usjev. Iz ovih razloga izuzetno je važno njeno suzbijanje redovnim košenjem na visini do 5cm, pažljivom primjenom selektivnih herbicida, te čupanjem iz korijena, što predstavlja najefikasniju mjeru suzbijanja. Suzbijanje ambrozije vrši se najkasnije do polovine avgusta, odnosno prije cvjetanja.

 

Ambrozija je do sada evidentirana na području Bara, Boke, Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Kolašina, Bijelog Polja i Berana, a pod najvećim pritiskom su Danilovgrad i Podgorica.