PDF Export
1_Consorzio_di_Gestione_di_Torre_Guaceto_ph_Giuseppe_Affinito2_1024x614.jpg

Kako zaštiti more? Lekcija od italijanske ribarske zajednice

Prirodni rezervat Consorzio di Gestione Torre Guaceto u Italiji godinama je bilo područje pogođeno prekomjernim ulovom ribe, gdje je lokalno stanovništvo koristeći eksploziv eksploatisalo velike količine ribe, što je dovelo do devastacije ovog područja.

 

Lokalni službenici sa grupom eksperata krenuli su u proces oporavka morskog područja. Proces je počeo zabranom ribolova u trajanju od 5 godina kao osnovnom mjerom, koja je za rezultat imala uvećanje ribljeg fonda, a i riba je bila veća.

 

Zanimljiva je činjenica da je uslijed povećanja populacije ribe u rezervatu došlo do tjeranja mlađi i pronalaženja nove teritorije, uslijed čega se povećavao riblji fond i van granica rezervata Torre Guaceto. Takođe, uslijed manjeg ribolovnog pritiska, bijele ženke orade narasle su i do dvostruko veće veličine u odnosu na one van rezervata, a proizvodnja jaja je čak 100 puta viša, o čemu svjedoči prisustvo jaja stotinama kilometara južnije.

 

Uključivanje lokalnih ribara u proces donešenja odluka, kao i kontinuirano praćenje i posmatranje dovelo je do uspjeha, kao i do razumijevanja značaja zaštite morskog područja.

 

Torre Guaceta danas u osnovnim školama, ribolovnim zajednicama drugih mediteranskih zemalja služi kao dobar primjer odlučnosti u zaštiti morskog područja.

 

Nadamo se da će se ovaj dobar primjer upravljanja morskim područjem preseliti i kod nas!

 

Više informacija možete naći na linku:

https://www.yesmagazine.org/environment/2020/08/24/how-to-save-the-ocean-fishing-community-lessons/