PDF Export
222.jpg

Promocija i valorizacija turističkih potencijala budućeg zaštićenog područja u moru

NVO Green Home je u četvrtak 17.09.2020. godine organizovala studijsku posjetu prirodnom rezervatu Buljarica, tokom koje su posmatrane ptice (birdwatching). Posmatranje ptica je samo jedna od aktivnosti u sklopu projekta Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti i promociju budućeg zaštićenog područja u moru – Katič, koji Green Home realizuje u saradnji sa Crnogorskim društvom ekologa (CDE) i Mediteranskim centrom za ekološki monitoring (MedCEM), uz finansijsku podršku Partnerskog fonda za krizni ekosistem (CEPF).

 

Birdwatching je sve više popularnija turistička ponuda u Evropi, posebno se izdvaja Velika Britanija i Holandija kao zemlje koje su valorizovale posmatranje ptica kao dio svog turističkog asortimana. Crna Gora je među rijetkim zemljama, koja ima privilegiju da baštini ovu turističku ponudu takođe. Naime uz Buljaricu, Crna Gora posjeduje niz važnih lokaliteta koji su pogodni za ovu vrstu aktivnosti: Tivatska solila, Bojana, Ulcinjska solana, koje su prebavilište tokom ljetnjih, zimskih i migracionih mjeseci kao i izvor hrane.

 

Tokom obilaska Buljarice, učesnici su imali priliku da posmatraju ptice. Većina od tih ptica je zakonom zaštićena, što dodatno daje na važnosti Buljarice, kao staništa. Čiopa, mišar, eja močvarica, vodomar, svračka, pliska samo su neke od uočenih vrsta.

 

Birdwatching je samo jedna od aktivnosti koju je Green Home zajedno sa svojim saradnicima sproveo u sklopu budućeg ZPM Katič, na koje Crna Gora čeka još od 2007. godine, kada je formulisan predlog za proglašenje ZPM. U međuvremenu su uložena sredstva kroz različite projekte, ali na proglašenje još čekamo. Ostaje nam da se nadamo da će se ovaj višegodišnji proces okončati u narednom periodu.

 

Više informacija na: andrija.krivokapic@greenhome.co.me