PDF Export
Minja_fotka.jpg

Minja i klimatske promjene

Klimatske promjene su tema koja je sve prisutnija među nama ali se uvijek tješimo da one neće ostaviti posledice na jednu malu Balkansku zemlju. A upravo je suprotno, male države su te kojima je najteže da se izbore sa rizicima koje promjene klime donose. Zato je NVO Green home, sa partnerima, pokrenula realizaciju kratkog animiranog filma “Minja i klimatske promjene” namijenjenog  djeci, ali i odraslima.

 

Film možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=u3FWOlULJnw&feature=youtu.be

 

Predstavnica ove organizacije, Sanja Orlandić, kaže: “Pitanje je da li ćemo za koju deceniju moći da idemo na more tamo gdje smo išli kao djeca jer tih plaža više neće biti, da li ćemo ove godine ići na skijanje jer možda snijeg neće pasti? Jedno od pitanja koje se postavlja je i kako pokrenuti ljude u Crnoj Gori da više pažnje posvete svojoj okolini i promjene navike masovnog korišćenja plastičnih kesa, vožnje automobila i mnoge druge. Kroz Minjinu priču smo htjeli da oslikamo naše navike i to kako nas djeca vide, koliko zapravo treba da naučimo od najmlađih. Klimatskih promjena se sjetimo obično kada nas pogode neke velike vremenske nepogode i kada je naša egzistenciaj ugrožena. Naše navike ne utiču samo na pojavu štetnih gasova već i na naše zdravlje, materijalne i socijalne aspekte. Zato pogledajte filmić da bi mogli dati svoj doprinos u zaustavljanju klimatskih promjena”.

 

Scenario i režiju potpisuje Zoran Marković Zonjo koji ističe: “Znam da je sad mnogo aktuelnija situacija sa koronom i uspostavljanje nove Vlade, ali te stvari će proći dok će nas problem  zagađenja prirodne sredine i klimatske promjene polagano ubijati. Krajnje je vrijeme da počnemo razmišljati o tome. Dobro bi bilo da ovu našu lijepu zemlju ne pretvorimo u prasedarnik”.

 

Minji je glas pozajmila djevojčica Minja Miketić, animacije i crtež su radili Mario Đorđević i Nemanja Abazović, dok je za zvuk bio zadužen Aleksandar Brajović.

 

Film je realizovan u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori” a u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Savjet za ekološku gradnju i Climate Action Network, uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

Film možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=u3FWOlULJnw&feature=youtu.be