PDF Export
Delta_Niger_oil_spills_source_NationalPost.jpg

Poziv građanima i poslanicima Skupštine Crne Gore da se javno izjasne protiv istraživanja i proizvodnje nafte i gasa iz podmorja

Podgorica, 12. februar 2016. - U materijalima sa poslednje sjedinici Vlade, od 4. februara 2016.godine, nije javno objavljen sadržaj Nacrta ugovora o istraživanju i eksploataciji  ugljovodonika koji sadrži uslove pod kojim bi italijansko – ruski konzorcijum trebao dobiti fosilne resurse Crne Gore na korišćenje, što još jednom potvrđuje činjenicu da je riječ o unaprijed dogovorenom poslu, te da je domaća i prekogranična javna rasprava o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu farsa i predstava za zamazivanje očiju građanima Crne Gore i susjednih zemalja.

 

Ministarstvo ekonomije uporno gura u dalju proceduru izborom najboljeg ponuđača, odabirom prvih naftnih istražnih blokova u Ulcinju, otvoreno obesmišljavajući proces donaćih i prekograničnih javnih konsultacija za stretešku procjenu uticaja na životnu sredinu i ponuđene alternative kao dijela obavezne strateške procjene uticaja. Ovakvim djelovanjem Ministarstvo ekonomije otvoreno krši prava građana da učestvuju u procesu donošenja odluka za projekat koji ne samo znači kraj turističkog razvoja na morskoj obali i trajnu devastaciju crnogorskog primorja, nego utiče direktno na kvalitet njihovog života i zdravlje, te nosi značajne socio – ekonomske posljedice za cijelo društvo.

 

Ograničeni broj informacija prisutan u javnosti koje Ministarstvo ekonomije nudi, dovodi u zabludu građane. Nigdje nije urađena ozbiljna analiza, eventualnih dostupnih količina nafte, ostvarenja profita kao i direktne koristi za lokalno i građanstvo u Crnoj Gori, kao i razvijeni scenariji sanacije natnih operacija i mogućih šteta u slučaju izlivanja nafte i akcidentnih situacija. Pored trajnih devastacija za more i životnu sredinu, pozitivan uticaj na standard građana ostvaren eventualnim prihodovanjem od nafte je nepotvrđen. Posmatrajući na koji način se u siromašnim zemljama kao što je Crna Gora, odvijala raspodjela profita, eksploatacija nafte osim trajnih šteta nije dovela do značajnog ekonomskog razvoja, a kamo li ostvarenja direktnih koristi za lokalno stanovništvo.

 

Izjave Ministarstva ekonomije o klauzulama ugovora o “osiguranju u slučaju štete, maksimalnoj bezbjednosti i zadovoljavanju najstrožijih međunarodnih standarda” vrijeđaju inteligenciju građana, znajći da ENI kao jedna od kompanija iz odabranog konzorcijuma broji 471 naftnu nesrecu u samo jednoj godini. Riječ je o firmi koja najvažnija nalazišta posjeduje u zemljama trećeg svijeta kao što su Mozambik, Gana, Kongo i Nigerija, čije je poslednje izlivanje nafte u Nigeriji teško pogodilo lokalno stanovništvo koji zavise od ribolova, poljoprivrede i turizma. Rezultate standarda koji nam se nude možemo vidjeti na delta Nigeri, koja bespovratno izumire, dok vlada Nigerije procjenjuje da je za djelimičnu sanaciju područja  potrebno  milijardu dolara i 30 godina a kompanija ENI nema adekvatan odgovor niti reakciju na nastaju situaciju.

 

Zbog svega pobrojanog, pozivamo Skupštinu Crne Gore da ne odobri nacrt sumnjivog ugovora, donesenog u netransparentnom procesu i za projekat o kojem osim energetskih interesnih lobija malo ko posjeduje elementarne informacije. Takođe pozivamo građane da se okupimo u što većem broju na javnim raspravama 16.02. u Kotoru, 17.02. u Baru i 18.02. u Podgorici i javno izjasnimo o štetnosti i kažemo NE projektu istraživanja nafte i gasa iz crnogorskog podmorja, te da pošaljemo jasnu poruku da  je došao kraj fosilnim gorivima i da ne želimo naftaške zagađivače u našem malom ali dragocjenom moru.

 

Više informacija na: nataša.kovacevic@greenhome.co.me