restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
DSC_1201.jpg

Održan sastanak o mogućnostima jačanja saradnje između Ministarstva održivog razvoja i NVO Green Home

Podgorica, 29. jun 2016. - U srijedu, 29. juna 2016. godine održan je sastanak između predstavnika NVO Green Home i Ministarstva održivog razvoja i turizma  na kojem je bilo riječi o mogućnostima jačanja saradnje između nevladinog sektora i ovog Ministarstva o aktuelnim pitanjima u oblasti životne sredine i otvaranju pregovaračkog  Poglavlja 27 - životna sredina i klimatske promjene.

 

Tokom sastanka predstavnici NVO Green Home su predstavili  projekate  koje trenutno realizuju. Dogovoreni su prvi koraci budućeg zajedničkog djelovanja na rješavanju problema iz oblasti upravljanja otpadom, planske i neplanske gradnje i upravljanja zaštićenim područjima.  Jedan od segmenata na koji se ukazalo tokom sastanka je  potreba za kvalitetnijom i intenzivnijom komunikacijom između NVO sektora i državnih institucija što je veoma često jedna od  prepreka prilikom rješavanja aktuelnih pitanja iz oblasti  životne sredine.  Dosadašnje iskustvo pokazuje da predstavnici nevladinog sektora nisu bili adekvatno uključeni u proces dodnošenja odluka i samom pregovaračkom procesu te da postoji prostor da se njihovo iskustvo i saznanja iskoriste na bolji i efikasniji način.

 

Osim toga, predstavnici Green Homa su ukazali na neka važna pitanja kada je riječ o korišćenju hidroenergetskog potencijala u Crnoj Gori sa naglaskom na važnost ispitivanja biodiverziteta u kanjonu Morače, analizi javne potrošnje energije kao i diverzifikaciji energetskih izvora sa fokusom na obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

 

Učesnici su se složili da ovaj sastanak treba da bude samo jedan u nizu obzirom na veliki broj otvorenih pitanja kada je riječ o zaštiti životne sredine u Crnoj Gori i primjeni principa održivog razvoja.  Ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma sastanku su prisustvovali ministar Branimir Gvozdenović, Daliborka Pejović, državna sekretarka za održivi razvoj i turizam, Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu  kao i Marija Vukčević i Marina Spahić.

Više informacija na natasa.kovacevic@greenhome.co.me