restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
ptint_screen_za_sajt.png

WWF objavljuje Poziv za podnošenje prijedloga projekata: CO-SEED Grant program

Podgorica, 11. jul 2016. – WWF objavljuje poziv za podnošenje prijedloga projekata: CO – SEED Grant program – jačanje kapaciteta civilnog društva i javnog zastupanja u okviru projekta CO – SEED: Civilno društvo zagovara ekološki prihvatljiv društveno ekonomski razvoj.

 

Projekat CO – SEED se implementira u sljedećim zemljama: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Turska. Partneri na projektu su: INCA - Albanija, Udruga Dinarica - BiH, WWF Adria - Hrvatska, NVO Green Home - Crna Gora i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – Srbija.

 

Projekat je finansiran od strane EU kroz Instrument za civilno društvo i medije  2014 – 2015.

 

CO – SEED Grant program – Poziv za podnošenje prijedloga projekata

 

Cilj CO – SEED Grant programa je povećanje znanja i tehničkih kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) kako bi dali relevantne komentare u javnim konsultacijama vezanim za procjenu i stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu (EIA/SEA) kao i jačanje kapaciteta za lobiranje i uspješno iznošenje konstruktivnih stavova. Odabrane OCD će formirati regionalnu mrežu zajedno sa partnerima u projektu i aktivno učestvovati u glavnim projektnim aktivnostima.

 

Bespovratna sredstva biće dodijeljena u pet zemalja koje učestvuju u projektu “Civilno društvo zagovara ekološki prihvatljiv društveno – ekonomski razvoj”. Organizacije koje ispunjavaju uslove mogu aplicirati same ili formirati nacionalno i/ili međunarodno partnerstvo.

 

Svaka potencijalna organizacija treba dostaviti svoju aplikaciju u zemlji gdje je zvanično registrovana. U slučaju partnerstva, vodeća organizacija mora biti definisana i aplikacija treba biti predata u zemlji u kojoj je vodeći partner registrovan. Dobitnici bespovratnih sredstava biće odgovorni Nacionalnom projektnom koordinatoru u zemlji u kojoj su registrovani.

 

Pored projektovanja svojih aktivnosti, korisničke organizacije civilnog društva (OCD) će koristiti dobijena sredstva da pokriju troškove prisustva na dva treninga i dva događaja umrežavanja koji će biti organizovani u zemljama koje učestvuju u realizaciji gore navedenog projekta. Dobitnicima bespovratnih sredstava se preporučuje da prate i uzmu učešće u budućim javnim respravama vezanim EIA/SEA.

 

Bespovratna sredstva su opredijeljena za najmanje petnaest OCD. Evaluacija projektnih predloga vršiće se na nacionalnom i međunarodnom nivou.

 

Potencijalnim aplikantima se preporučuje da povećaju uticaj svojih projekata formiranjem nacionalnih i/ili međunarodnih partnerstava prije apliciranja.

 

Svi formulari za prijavu nalaze se u prilogu.

 

Više informacija na: milija.cabarkapa@greenhome.co.me