PDF Export
1.jpg

Predlozi i rješenja za očuvanje novogodišnjih jelki

U poslednjih nekoliko godina inicijative za sprečavanje sječe četinara su intenzivirane širom svijeta. Gotovo da se u svakom domu, za Novu godinu i Božić kiti jelka, a nažalost se u potrazi za što jeftinijom ali i ljepšom jelkom sve manje razmišlja o ekološkoj šteti koja se na taj način može prouzrokovati.

 

Zakon o šumama zabranjuje nelegalnu sječu a uprkos tome svjedoci smo da se na ulicama prodaju mlada stabla raznih četinara koja nisu propisno obilježena niti planski posječena. Kako bi se ovaj problem riještio neophodno je poboljšati kontrolu prodaje ali i pooštriti kazne za nesavjesne prodavce.

 

Jednom stablu jele potrebno je oko deset godina da naraste  2m visine, a u našim domovima za praznike provede svega desetak dana. Osim toga, bitno je napomenuti činjenicu da je količina kiseonika koje jedno stablo može da proizvede, dovoljna za potrebe dva čovjeka, što dodatno objašnjava kojih razmjera mogu biti posljedice prekomjerne sječe. U vezi sa tim želimo apelovati na građane da ne sijeku i ne kupuju mlada stabla četinara, već da se odluče za druge opcije , koje su značajno manje štetne po životnu sredinu. Naime, mnogi ljudi koji vode računa o zaštiti prirode, izražavajući svoju maštu i kreativnost sami prave novogodišnje jelke što doprinosi, ne samo manjem broju posječennih stabala već i podizanju svijesti građana o ovom problemu. Postoji puno načina da se novogodišnja jelka napravi, od recikliranih, nepotrebnih ili već iskorišćenih predmeta kao što su na primjer plastične flaše. Sa druge strane, kupovina vještačke jelke je orpavdana samo iz razloga što se ista može koristiti godinama, sve dok ima upotrebnu vrijednost, te nije potrebno svake godine ulagati novac i energiju u prouzvodnju većeg broja jelki.

 

Ukoliko se ipak odlučite za kupovinu stabla, savetuje se kupovina četinara sa busenom, pri čemu treba imati na umu par bitnih informacija. Četinar je potrebno posaditi u saksiju dovoljne veličine kako se korijen ne bi oštetio i zalivati je odstajalom vodom 2-3 puta sedmično. Nakon praznika, nikako se ne smije odmah iznijeti , već je biljci neophodno obezbijediti period prilagođavanja. Najbolje bi bilo držati jelku u prostoru gdje je temperatura oko 10 stepeni, kao što su na primjer zatvorene terase ili hodnici a potom je posaditi, kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljnja temperatura nije ispod nule. Čak i u tom slučaju, ne može se garantovati da će se biljka upješno primiti i nesmetano razvijati, jer kao što je poznato, zima nije period kada se biljke sade, već je idealno vijeme za to jesen. Upravo iz tog razloga u mnogim evropskim gradovima je praksa da građani donose svoja novogodišnja stabla u rasadnike preduzeća koja se bave uređenjem urbanog zelenila, kako bi ih kasnije kada budu povoljni uslovi posadili na određenim površinama u gradu. Osim što se na ovaj način značajno može dorinijeti smanjenju broja nelegalno posječenih stabala, veoma pozitivno utiče na poboljšanje stanja zelenih površina u gradu, što svakako korisi svim građanima. Takođe, iznajmljivanje jelki iz rasadnika je još jedna od sve popularnijih praksi, koja ima za cilj smanjanje broja posječenih stabala. Obzirom na to da su šume u Crnoj Gori ugrožene nelegalnom sječom, nadamo se da će u budućnosti ovakve prakse postati i naša svakodnevnica.

 

Više informacija na ksenija.medenica@greenhome.co.me