restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
DSC_0407.jpg

Održano predavanje studentima Mašinskog fakulteta na temu „Ugalj kao energent, uticaj na klimu i izazovi koršćenja“

Podgorica, 22. februar 2017. - Danas smo na Mašinskom fakultetu održali prezentaciju na temu „Ugalj kao energent, uticaj na klimu i izazovi koršćenja“. Sa studentima i profesorima ovog fakulteta imali smo zanimljivu diskusiju o energetskoj situaciji u Crnoj Gori, ali i o trendovima koji postoje u Evropi. Mogućnost korišćenja obnovljivih izvora enerije, posljedice korišćenja fosilnih goriva,  prednosti i nedostaci  upotrebe ovih resursa, bila je takođe jedna od tema diskusije.

 

Održano predavanje imalo je za cilj da informiše studente o uticaju uglja na klimatske promjene, a sa druge strane da ih upozna sa mogućim izazovima upotrebe uglja u kontekstu projekta gradnje II bloka termoelektrane u Pljevljima.

 

Posebno su naglašene obaveze preuzete potpisivanjem Pariškog sporazuma kao i ciljevi postizanja potpune dekarbonizacije do 2050. godine. U tom smislu istaknuto je da ugalj i dalje zauzima značajno mjesto u energetskom miksu mnogih zemalja, ali da trendovi u Evropskoj uniji ukazuju da se sve više prelazi na obnovljive izvore energije čija je cijena u opadanju. Sa druge strane,  ulaganje u ugalj postaje sve neisplativije posebno uzimajući u obzir strogo zakonodavstvo EU i visoke kazne u slučaju nepoštovanja propisa , a što dodatno destimuliše investitore da ulažu u ugalj.

 

Pored toga, istaknuto je da u slučaju gradnje II bloka termoelektrane Pljevljima poštovanje evropskog zakonodavstva u oblasti kvaliteta vazduha može biti značajno dovedeno u ptanje imajući u vidu donošenje sve strožijih zakona i definisanje niskih graničnih vrijednosti zagađujućih materija koje se mogu emitovati iz energetskih postrojenja. Ovo može može predstavljati  veliki rizik s obzirom na izuzetno visoke novčane kazne koje se naplaćiju u slučaju dobijenih sudskih sporova koje Evropska komisija pokreće protiv država članica.

 

Na kraju, zajedno sa studentima podijelili smo edukativni i promotivni materijal u krugu tehničkih fakulteta.

 

Više informacija na diana.cavor@greenhome.co.me