restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
4.jpg

Otvaranje turistickog info centra i degustacija lokalnih proizvoda iz okoline Šaskog jezera

NVO Green Home danas organizuje manifestaciju povodom otvaranja Turističkog informativnog centra Šasko jezero, koja se  održava na obali jezera (kod restorana Šas),  sa početkom u 11:00h. Cilj manifestacije je da se pomovišu prirodne i kulturne vrijednosti ovog područja te da se predstavi gastronomska i rekreativna turistička ponuda, tradicionalne djelatnosti i ponuda koju nudi ova jedinstvena turistička destinacija u srcu budućeg zaštićenog područja.

 

U prethodnom periodu adaptirali smo prostor Info centra koji pruža osnovne informacije o jezeru i njegovoj okolini u kojem posjetioci mogu kupiti autentične lokalne proizvode, poput maslinovog ulja, meda, domaćih sapuna, raznovrsnih ručnih radinosti.

 

U želji da se promoviše ovaj kraj a samim tim  i novo-otvoreni info centar organizovali smo sajam lokalnih proizvoda, gdje su posjetioci mogli da degustiraju specijalitete lokalne kuhinje i da se upoznaju sa radom lokalnih proizvođača. Takođe smo organizovali vožnju jezerom u drvenim ribarskim čunovima i posjetu drevnom gradu Svaču gdje su se posjetioci upoznali sa istorijom ovog kraja, uživali u čudesnom pogledu i posmatrali ptice. Ljubitelji tradicionalnih sportsko rekreativnih igara su uživali u partiji šaha ili stonog tenisa a takođe su se upoznali sa tehnikama izrade ručnih radova. U kulturno zabavnom programu svoje umijeće predstavili su se:Kulturno – umjetničko društvo Ana Mallit i muzičke klape “Jedinstvo” i “Kalimera”.

 

Šasko jezero, smješteno na jugoistoku Crne Gore, 23 km od Ulcinja, u zaleđu Velike plaže i riječnog ostrva Ade Bojane, predstavlja jedinstven ambijent koji stvara snažan utisak netaknutog kutka prirode. S obzirom na mali broj područja koja su očuvana na teritoriji Opštine Ulcinj, ali i cijele Crnogorske obale, od izuzetne je važnosti da se ovo područje zaštiti od bilo kakvih devastirajućih uticaja i zagađenja.

 

Glavno bogatstvo ovog kraja je raznovrstan biodiverzitet i prirodne odlike čiji je značaj odavno prepoznat, tako da je jezero uvršteno u područja od međunarodnog značaja za boravak ptica (IBA), kao i EMERALD područje (potencijalno Natura 2000). Takođe, područje Šaskog jezera zadovoljava kriterijume za uključivanje u listu međunarodnih močvarnih područja po Ramsarskoj konvenciji. Jezero obiluje vrstama koje su ugrožene i koje se nalaze na Crvenoj listi kao ranjive ili ugrožene, pa je samim tim jasno da zahtijevaju zaštitu.

 

Osim lijepog pejzaža i bogatstva biodiverziteta, područje karakterišu brojne kulturno istorijske znamenitosti. Uzimajući u obzir i činjenicu da lokalno stanovništvo u svim segmentima života veoma drži do tradicije, jasno je da područje Šaskog jezera ima velikih potencijala za razvoj različitih vidova održivog turizma, koji do sada nisu dovoljno iskorišćeni.

 

Aktivnost predstavlja rezultat projekta „Podrška lokalnim zajednicama u implementaciji turističkih praksi zasnovanih na prirodnim bogatstvima u okolini Šaskog jezera“, koji realizuje NVO Green Home a finansiran je od strane Partnerskog fonda za zaštitu ekosistema (CEPF).

 

Biodiverzitet Šaskog jezera u brojkama (izvod iz Priloga Studiji Zaštite):

450 vrsta vaskularnih biljaka

200 vrsta algi

33 vrste mahovina,

226 vrsta ptica (što čini skoro polovinu evropske faune ptica,

10 vodozemaca

14 vrsta gmizavaca

19 vrsta gljiva