restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
European_Parliament_logosvg.png

Saopštenje povodom usvajanja Rezolucije Evropskog Parlamenta na Izvještaj Crne Gore 2016.

Podgorica 20.03.2017._NVO Green Home želi pozdraviti usvajanje Rezolucije Evropskog Parlamenta od 16. marta 2017. godine na Nacionalni izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru 2016. te skrenuti pažnju javnosti na ekološke probleme koji zahtijevaju rješavanja a koji su posebno naznačeni u Rezoluciji.

 

Čak pet od 41. tačke Rezolucije se odnose na pitanja životne sredine, što ukazuje na visok stepen zabrinutosti u napredovanju Crne Gore kada je riječ o ekološkim problemima. Takođe, Evropski Parlament vrlo eksplicitno izražava zabrinutost za pojedine državne projekte kao što su izgradnja TE Pljevlja blok II, mega kompleksa Porto Skadar Lake i istraživanje nafte i gasa pozivajući se na trasponovanu pravnu tekovinu, brojne međudržavne sporazume, nacionalne izvještaje i sastanke na kojima su dogovoreni ciljevi koje je potrebno postignuti u postavljenim vremenskim okvirima.

 

U stavu 32. Evropski parlament poziva Vladu da preuzme potrebne mjere zaštite i očuvanja Skadarskog jezera i traži garanciju da transformacija nacionalnih parkova u društvo s ograničenom odgovornošću neće imati negativne ekološke efekte.  Posebna zabrinutost je izražena za sprovođenje Ramsarske i Bernske konvencije u pogledu Prostornog Plana Posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, uključujući i projekat izgradnje Porto Skadar Lake. Pod znakom pitanja je stavljeno i značajno kašnjenje u uspostavljanju trenutne zaštite za područja koja su identifikovana kao dio potencijalne mreže Natura 2000, kao što je Nacionalni park Skadarsko jezero ili Ulcinjska solana.

Evropski Parlament takođe izražava duboku zabrinutost  „zbog plana Vlade da realizuje projekat izgradnje II bloka TE Pljevlja, što nije u skladu sa preuzetim obavezama iz Klimatskog sporazuma u Parizu“ napominjući u daljem, neophodnost implementacije međunarodnih obaveza u oblasti ublažavanja klimatskih promjena. Ovim upozorenjem se jasno stavlja do znanja da je Crna Gora na pogrešnom putu kada je riječ o energetskom razvoju baziranom na upotrebi fosilnih goriva. Green Home već godinama upozorava na evropske i svjetske trendove napuštanja upotrebe uglja kao energenta, te mogućim zdravstvenim, ekološkim, klimatskim i ekonomskim posljedicama koje eksploatacija fosilnih goriva podrazumijeva.

 

U tekstu Rezolucije, se posebno skreće pažnja na neodrživi razvoj hidroelektrana, navodeći da su mnogi od hidroenergetskih projekata u Crnoj Gori planirani bez adekvatne procjene uticaja na životnu sredinu u skladu sa zakonodavstvom EU.

 

Kad je riječ o istraživanju nafte i gasa iz podmorja, Evropski parlament poziva Vladu na poseban oprez i sprovođenje svih zaštitnih mjera u skladu sa usvojenim zakonima, propisima i pravnim tekovinama EU. Mišljenja smo da, iako su ovi stavovi tijela EU bili poznati još od poslednjeg izvještaja o napretku Vlada nije uradila ništa značajno u pogledu kapaciteta za praćenje projekta istraživanja nafte i gasa, naprotiv potpisala je dodatne ugovore za dva nova operativna bloka u Baru uz samu obalu, što govori u prilog činjenici da Vlada nije uzimala u obzir mišljenje tijela EU.

 

Čini se da su ocjene i upozorenja iz Brisela o ključnim pitanjima zaštite životne sredine i kontroverznim projektima, prepoznatim po velikim ekološkim uticajima, sve učestalija i glasnija, što ukazuje da će pitanja životne sredine biti u ozbiljnom fokusu pregovora o pristupanju EU. Zbog toga bi se Vlada Crne Gore morala konačno i ozbiljnije pozabaviti integracijom životne sredine u sektorske politike i napraviti  veliki zaokret u pravcu planiranja daljeg nacionalnog razvoja i očuvanja prirodnog resursa.

Više informacija na natasa.kovacevic@greenhome.co.me