restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
sat.jpg

Saopštenje nakon Sata za planetu 2017.

Podgorica, 25.mart 2017.godine - NVO Green Home je po osmi put učestvovala u najvećoj volonterskoj kampanji Sat za planetu. Ove godine smo proslavu Sata za Planetu organizovali u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode, Biciklo.me i projektom Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori. Centralni događaj ovogodišnje kampanje je bila promotivna noćna biciklistička vožnja pod sloganom #OsvijetliProblem u kojoj je učestvovalo preko 250 biciklista. Nakon ove vožnje uslijedilo je gašenje svijetala na Trgu Nezavisnosti i mostu Milenijum u periodu od 20:30 do 21:30.

 

Jedna od veoma važnih činjenica kada je riječ o klimatskim promjenama jesu zagađenja koja dolaze kroz transport. Na osnovu podataka Ministarstva unutrašnji poslova Crne Gore u Podgorici je u prošloj godini registrovano oko 64,5 hiljada vozila što je za oko četiri hiljade više u odnosu na 2015. godinu. S obzirom na činjenicu da drumski sabraćaj predstavlja veliki izvor zagađenja vazduha zbog emisije zagađujućih supstanci koje nastaju u procesu sagorijevanja pogonskg goriva (benzin, dizel i tečni naftni gas) cilj ove kampanje je bio i da ispromovišemo  širu upotrebu bicikala i sredstava javnog prevoza, koji se veoma malo koriste u Crnoj Gori a značajno doprinose ublažavanju klimatskih promjena.

 

Naglasili bi da je od posebnog značaja činjenica da se ovogodišnjoj kampanji priključilo trinaest crnogorskih gradova. Ovom prilikom se zahvaljujemo i sljedećim kompanijama koje su podržale ovu akciju gašenjem svijetala na nekom od njihovih objekata: Vezuv d.o.o., Montenomaks CL, Hotel Hilton, Uniqa osiguranje, The Capital Plaza, Verde Complex, Crnogorski Telekom, Telenor, M:tel i mnogi drugi. Ovu akciju su podržali i kafići Culture club porodiceGalerijaSejdefa u Bokeškoj ulici koji su u periodu od 20:30 do 21:30 napravili program pod svijećama.

 

Gašenjem svih svjetala koja u tom momentu nijesu prijeko potrebna, preduzima se korak u borbi protiv klimatskih promjena, ohrabruju sugrađani da učine isto, i pomaže se u jačanju globalne odlučnosti da oćuvamo planetu i za buduće generacije. Ali značaj Sata za planetu je još veći jer je to najveća kampanja za jačanje svijesti o potrebi očuvanja planete i racionalne upotrebe prirodnih resursa.

 

U centralnom događaju gašenja svijetla u Crnoj Gori su ostvarene uštede u procentu od 1,43% u odnosu na očekivanu ukupnu potrošnju električne energije u cijeloj zemlji.  Najveća ušteda od 7,07 %  zabilježena je u Pljevljima.

 

Više informacija na: milica.mihaljevic@greenhome.co.me