restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
20170330_122657.jpg

U toku konsultacije za Bazne studije Regionalne strategije Evropske komisije za održivu hidroenergiju na Zapadnom Balkanu

Podgorica, 30.03.2017 - NVO Green Home učestvuje na dvodnevnoj konsultativnoj radionici vezano za Regionalnu strategiju Evropske komisije za održivu hidroenergiju na Zapadnom Balkanu, organizovanoj od strane Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR). Radionica se organizuje u svrhu obezbijeđivanja regionalnog pristupa investicijama, sa listom prioritetnih projekata, organizovanih po riječnim  basenima i tipovima planiranih objekata sagledavajući prvenstveno revitalizaciju, unapređenje i rehabilitaciju postojećih infrastruktura.

 

Ovom prilikom su predstavljene tri bazne studije: 1) Nacrt osnovnog izvještaja o prekograničnim uticajima za WB6 region, 2)Nacrt osnovnog izvještaja za energetske mreže 3) Analiza nedostataka zakonodavnih i institucionalnih okvira relevantnih za hidroenergetski razvoj.

 

Kada je riječ o projektima obrađenim u osnovnoj studiji o prekograničnim uticajima pominju se sledeći HE objekti: Drini i Bardhe/Bijeli Drim HPP Zhurr  (Kosovo-Albania), Trebišnjica – HPP Dubrovnik 2 (Hrvatska – BiH, Crna Gora), Vardar (Albanija – Makedonija – Grčka), Buk Bijela (BiH – Crna Gora – Srbija), Koštanica (Crna Gora – Bosna – Srbija), Ćehotina –Chain (Crna Gora –BiH), Srednja Drina (Srbija – BiH), Skavica (Albanija – Makedonija) i Vjoša (Grčka – Albanija).

 

Začuđujuće je to da je najveći broj planova izgradnje hidroelektrana o kojima se ovom prilikom raspravlja ili već napušten, zastario, tehnički ili sa aspekta međunarodne legislative nemoguć. Tako HE Koštanica je zapravo oko 100 godina star projekat koji je izostavljen čak i u Strategiji energetike Crne Gore 2030, a podrazumijeva transfer vode iz Tare u Moraču. Radi podsjećanja riječ je o dva različita sliva gdje je, prema Konvenciji o vodama, zabranjeno miješanje njihovih voda. Takođe Tara je zaštićena skupštinskom Deklaracijom od 2004. godine, što upućuje da predloženi projekat nema smisla. HPP na Vjoši su odavno dostigle međunarodnu pažnju, te je projekat osuđen od 228 naučika iz cijelog svijeta kao visoko štetan za biodiverzitet rijeke, netransparentne procese i loše urađene studije uticaja na životnu sredinu. Takođe Lukovo pole kao dio Vardar projekta u Makedoniji je jedan od napuštenih projekata zbog čega je cijela konstrukcija najmanje zbunujuća.

 

Iz tog razloga nekoliko prisutnih NVO će zahtijevati najmanje da svi projekti koji su bili predmet rasprava medjunarodne, stručne i laičke javnosti, koji su zastarjeli, napušteni i netransparentni budu isključeni iz buduće Regionalne strategije, dok će se ohrabriti revitalizacija i unapređenje efikasnosti postojećih hidroenergetskih objekata u WB6 regionu. Na bazne studije zainteresovana javnost može dostaviti komentare do 07. aprila 2017. Link za studije se nalazi ovdje: https://www.wbif.eu/wbif-projects/details?code=PRJ-MULTI-ENE-013

 

Naredna radionica koja će biti organizovana u maju u Tirani, će biti posvećena temama životne sredine i održivosti.

Više informacija: natasa.kovacevic@greenhome.co.me