restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
_MG_2491.jpg

Edukativni teren na Vrsutu za studente biologije i volontere

Podgorica, 31.03.2017._ NVO Green Home će u subotu 01.04.2017. organizovati teren na Vrsutu  za studente  biologije i volontere.  Cilj posjete Vrsuti je da se studenti i volonteri upoznaju na koji način se sprovodi mapiranje i monitoring vrsta na Vrsuti sa posebnim osvrtom na Gymnospermium scipetarum (albanski gimnospermijum) čija se jedina populacija u Crnoj Gori, nalazi upravo na Vrsuti.

 

Na Vrsuti su prisutna tri tipa međunarodno značajnih staništa i sedam vrsta koje su okarakterisane kao ugrožene i Zakonom o zaštiti prirode zaštićene. Vrsuta zadovoljava kriterijume za izbor botanički najvrijednih lokaliteta u Crnoj Gori, na osnovu prisustva ugroženih vrsta i staništa, zbog čega je na listi IPA područja u Crnoj Gori (Important Plant area – važno biljno područje). Izuzetno značajan i bogat biodiverzitet Vrsute, preduslov je i razlog da se ovo važno biljno stanište proglasi zaštićenim.

 

Aktivnost se realizuje u okviru projekta:  ‘’Zaštita divljih biljnih vrsta i njihovih staništa južnog i istočnog Mediterana’’ a sprovode ga: Plantlife International iz UK i IUCN, a finansijski je podržan od  strane MAVA fondacije.


Više informacija na milica.kandic@greenhome.co.me