restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
Fotografija_2.jpg

Održane edukativne radionice o zaštiti morskog biodiverziteta u Budvi

Budva, 10.04.2017._NVO Green Home je sa Agencijom za zaštitu životne sredine i JP Morsko dobro, danas organizovala tri edukativne radionice za učenike četvrtog i petog razreda Osnovne škole „Druga Osnovna Škola“ u Budvi. Radionice pod nazivom „Neka plavo ostane plavo“ imaju za cilj podizanje svijesti djece školskog uzrasta o značaju očuvanja biljnog i životinjskog svijeta podmorja, te ljudskim aktivnostima koje ugrožavaju morski svijet. Učenicima su tokom radionica podijeljene bojanke i crtanke koje na zanimljiv i ilustrativan način prikazuju najinteresantnije stanovnike podmorja te daju ideje šta svaki pojedinac može učiniti da se oni zaštite. Takođe djeci je predstavljen edukativni film o značaju očuvanja morskog ekosistema, a koji je NVO Green Home izradila u saradnji sa NVO MedCEM. Radionicama je prisustvovalo ukupno 200 djece.

 

Radionice prati i izložba „Neka plavo ostane plavo“ sačinjena od 16 informativnih i edukativnih panela koji daju osnovne informacije o morskim zaštićenim područjima, ugroženim vrstama i staništima koji pripadaju budućoj Natura 2000 ekološkoj mreži u Crnoj Gori te prijetnji za opstanak koje vode njihovom trajnom nestanku. Na postavci su prikazani brojni antropogeni pritisci koji ugrožavaju opstanak živog svijeta podmorja, kao što su neplanska i prekomjerna urbanizacija obale i turističkih infrastruktura, neadekvatno planiran pomorski transport, nedostatak plovnih puteva i uticaj masovnog turizma, te moguće visokorizične investicije kao što je istraživanje i proizvodnja nafte i gasa iz podmorja.

 

Zainteresovani građani mogu pogledati izložbenu postavku u holu OŠ „Druga Osnovna Škola“ do kraja ove nedelje, tj. do četvrtka 13.04.2017.

 

Radionice i Izložba „Neka plavo ostane plavo“ su organizovane u sklopu projekta „4M: Mapiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru“, koje realizuju Green Home, Udruženje Sunce iz Splita, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na moru Dubrovačko Neretvanske županije i Agencija za zaštitu životne sredine. Projekat je finasiran uz podršku EU, kroz Program prekogranične saradnje Hrvatska – Crna Gora 2007-2013.

 

Više informacija na: natasa.kovacevic@greenhome.co.me