restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
ada.jpg

Proslava Dana Drimskog sliva

Ada Bojana, 06 i 07.maj_NVO Green Home  će uz podršku GEF projekta „Jačanje prekogranične saradnje i integralnog upravljanja vodenim resursom u proširenom basenu rijeke Drim“ organizovati proslavu Dana Drimskog sliva kroz edukativni kamp koji će biti održan 06. i 07. maja na Adi Bojani.

 

Proslava Dana Drimskog sliva ima za cilj da poveća razumijevanje vrijednosti ovog prirodnog resursa koji je od velike važnosti za ljude i ekosistem. Naime, u proširenom Basenu rijeke Drim  živi oko 1.5 miliona ljudi koji se oslanjaju na vodne resurse za potrebe pijaće vode, poljoprivrede, ribarstva, industrije, proizvodnje električne energije kao i za potrebe pružanja turističkih usluga. Ovo je istovremeno i prostor na kome se nalaze ekosistemi od velike važnosti sa jedinstvenim biotopima sa  mnogo autohtonih vrsta. Istovremeno ovo područje podržava i utiče  na obalne i morske ekosisteme Jadranskog mora, kroz tokove podzemnih voda.

 

U okviru kampa koji će se organizovati na Adi Bojani, učesnici će imati priliku da čuju o važnosti Drimskog basena, odnosno Ade Bojane (kao dijela proširenog Dirmskog basesna) kroz prezentacije stručnjaka iz ove oblasti. Biće održane terenske prezentacije o važnim biljnim staništim  Ade Bojane, a zatim o invazivnim vrstama  i reptilima koji su specifični za ovo područje. Veoma važan segment ovog kampa biće predavanja organizacije Bushcraft Montenegro o snalaženju u prirodi, navigaciji, prikupljanju hrane, drevnim načinima paljenja vatre i pravljenju skloništa u prirodi. Takođe, učesnici će imati priliku da čuju o tehnikama sportskog ribolova na Adi Bojani.

 

Vise informacija na: milija.cabarkapa@greenhome.co.me