restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
puevi_7.jpg

Nastavljaju se istraživanja ‚‚Montenegrina'' puževa

Podgorica, 09.05.2017._U okviru naučno-istraživačkog projekta ‚‚Ekologija i biologija vrsta roda Montenegrina u Crnoj Gori'', nastavljena su istraživanja biologa i naučnika Prirodnjačkog muzeja u Beču i Univerziteta Crne Gore.  Tim se bavi određivanjem disperzionih obrazaca(praćenje migracije), kao i procjenom gustine i veličine populacije metodom hvatanja, markiranja i ponovnog izlova.

Crna Gora je vruća tačka biodiverziteta kada je riječ o puževima. Raznovrsna sredina i diverzitet staništa, kao i istorijski i biogeografski razlozi doveli su do velikog procenta endemičnih vrsta. Skoro ništa se ne zna o biologiji i ekologiji vrsta roda Montenegrina, osim generalnih pretpostavki koje se odnose na slične im vrste. Istraživanjem će se pratiti jedna populacija Montenegrina subcristata, tokom jedne sezone, na jednom lokalitetu u Virpazaru, gdje su odabrane tri tačke. Za sve kopnene puževe, pa i za ovu grupu karakteristično je da preferiraju zaklonjena mjesta, zato će se pratiti tokom određenog perioda, nakon čega će se rezultati adekvatno prikazati. Za svaku tačku odabranog lokaliteta puževi će biti prebrojavani i markirani pojedinačno.

Tim iz Crne Gore čine profesori Vladimir Pešić i Bogić Gligorović, kao i studentkinje master studija biologije Anđela Bulatović i Jovana Marković, koje će rezultate istraživanja iskoristiti za magistarski rad, dok tim iz Austrije predvodi  koordinator projekta dr Helmut Sattman. Projekat kombinuje iskustvo i potencijal za partnerstvo dvije istraživačke grupe što će omogućiti studentima koji su uključeni u projekat da imaju koristi kroz naučni rad kao i kroz međunarodnu saradnju.

 

Više informacija na natasa.kovacevic@greenhome.co.me