restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export

NVO Green Home učestvovala na okruglom stolu organizovanom u okviru Petog Savjetovanja Crnogorskog nacionalnog komiteta Međunarodnog savjeta za velike električne mreže

10. maj 2017. Bečići - U okviru Petog Savjetovanja Crnogorskog nacionalnog komiteta Međunarodnog savjeta za velike električne mreže (CG KO CIGRE) održan je okrugli sto na temu „Integracija obnovljivih izvora električne energije u EES Crne Gore“ na kojem su prisustvovali i predstavnici nevladine organizacije Green Home. Događaju su prisustvovali stručnjaci iz oblasti energetike iz Crne Gore, ali i iz zemalja regiona.

Glavni cilj događaja je bio da da smjernice o razvoju elektroenergetskog sistema uvažavajući i principe zaštite životne sredine kome se posvećuje sve više pažnje kada je u pitanju energetsko planiranje. Na okruglom stolu govorilo je šest uvodničara koji su sa različitih aspekata pričali o obnovljivim izvorima energije u Crnoj Gori. Svoja iskustva prenjeli su stručnjaci iz General Electric-a, Hrvatskog operatora prenosa, Fraktala iz Splita, EKC iz Beograda, Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) iz Podgorice.

Teme koje su razmatrane odnosile su se na oblasti planiranja, izgradnje i eksploatacije elektroenergetskih sistema, unaprijeđivanje proizvodnje, prenosa, distribucije električne energije, obnovljivim izvorima energije, a posebno i pitanjima zaštite životne sredine.

 

Pored toga, naglašeno je da Crna Gora ima velikih potencijala kada su u pitanju obnovljivi izvori energije koje bi u još većem obimu trebalo koristiti uprkos ispunjenju cilja od 33 % OIE u finalnoj potrošnji energije. Posebno značajni potencijali postoje u solarnoj energiji s obzirom da Crna Gora ima skoro 2000 sunčanih sati godišnje a Podgorica raspolaže sa solarnom energijom od oko 1,6 hiljada kWh/m2 godišnje, što je više od bilo kog grada u jugoistočnoj Evropi.

Poseban fokus dat je pitanju razvoju vjetroenergetike u Crnoj Gori ali i zemljama EU koje su u prošloj godini u vjetrogeneratore investirale čak 70-80 % ukupnih ulaganja u obnovljive izvore energije. U našoj zemlji postoji još atraktivnih lokacija na kopnu za izgradnju vjetroelektrana kao što su Krnovo 2 ili Vučje, Brajići i Ilino Brdo, što govori da značajni potencijali postoje kada govorimo i o ovom tipu električne energije.

 

CIGRA je međunarodna organizacija koja je osnovana 1921. godine, od kada  se glavni svjetski događaji u oblasti energetike održavaju u Parizu parnim godinama. U neparnim godinama, pojedini nacionalni komiteti održavaju svoje savjetovanje sa ciljem povećanja pouzdanosti svog elektroenergetskog sistema.

 

Više informacija na: diana.cavor@greenhome.co.me