restoran podgoricatravel agency budvamontenegro car hiredostava hrane podgoricaulcinj privatni smestaj
PDF Export
Pollution_Air_Co2_Industrial_Carbon_Dioxide.jpg

Dekarbonizacija energetskog sistema osnova ostvarenja ciljeva klimaske politike

Podgorica,15.maj 2017. god. – 15. maj obilježava se kao Međunarodni dan akcije za klimu. Klimatske promjene predstavljaju najveći globalni problem današnjice. Promjenu klime povezujemo sa procesom globalnog zagrijavanja do kojeg dolazi emisijom gasova sa efektom staklene bašte, kroz proces sagorjevanja fosilnih goriva kojim se oslobađaju otrovni i štetni gasovi koji nepovoljno utiču na prirodu i klimu. Bez adekvatno usmjerenih mjera i akcija djelovanja na putu ograničavanja rasta globalne temerature ovaj problem bio bi sve više izražen i predstavljao bi još veću opasnost za čovječanstvo. Stoga, djelovanje u pogledu rješavanja pitanja klimatskih promjena i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte predstavlja jedan od najvećih prioriteta širom svijeta. U tom cilju, 2015. godine 178 zemalja svijeta potpisalo je Pariski sporazum o klimi kojim je postavljen cilj smanjenja globalnog rasta temperature na ispod 2°C, uz nastojanje da to bude manje od 1,5°C. Evropska unija je takođe pred sebe postavila ciljeve kojim se planira smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte postepeno do 2050. godine.

U aprilu 2016. godine Crna Gora je kao zemlja članica UN-a potpisala ovaj sporazum, a njegova ratifikacija očekuje se u sljedećih par mjeseci. Crna Gora bi već trebala da počne sa smanjivanjem emisija gasova sa efektom staklene bašte u skladu sa politikom EU, odnosno okvirima kojim se uređuje oblast klime i energije do 2030. godine. Okvirom za klimatsku i energetsku politiku predviđa se da se u Evropskoj uniji do 2030. godine emisija ugljen dioksida smanji za 40% ispod nivoa iz bazne 1990. godine, da udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije dostigne najmanje 27%, te cilj poboljšanja energetske efikasnosti, odnosno, energetskih ušteda od 30% do 2030. godine.

Značajno zagađenje koje dolazi iz sektora energetike i veliki uticaj upotrebe fosilnih goriva na klimatske promjene na globalnom nivou, dovelo je do sve većeg podsticanja korišćenja obnovljivih izvora energije, što je rezultiralo obaveznom  primjenom Direktive o obnovljivim izvorima energije, na čiju su se primjenu osim zemalja članica EU, obavezale i zemlje članice Energetske zajednice. Prema tome, težeći ostvarenju ciljeva postavljenih klimatskom politikom Crne Gore, neophodno je obezbijediti integrisanost ove politike u politiku energetskog planiranja, i to predstavlja ključ uspješne realizacije klimatskih ciljeva i obaveza preuzetih potpisivanjem međunarodnih sporazuma.

Crna Gora ima velikih potencijala kada su u pitanju obnovljivi izvori energije koje bi u još većem obimu trebalo koristiti uprkos ispunjenju cilja od 33 % OIE u finalnoj potrošnji energije. Posebno značajni potencijali postoje u solarnoj energiji s obzirom da Crna Gora ima skoro 2000 sunčanih sati godišnje a Podgorica raspolaže sa solarnom energijom od oko 1,6 hiljada kWh/m2 godišnje, što je više od bilo kog grada u jugoistočnoj Evropi.

Kada je u pitanju vjetroenergetika, u našoj zemlji postoji još atraktivnih lokacija za izgradnju vjetroelektrana kao što su Krnovo 2 ili Vučje, Brajići i Ilino Brdo, što govori da značajni potencijali postoje kada govorimo i o ovom tipu električne energije u koji se trenutno najviše ulaže u zemljama Evropske unije sa čak 70-80 % ukupnih investicija u OIE.

 

Ulaganje u obnovljive izvore energije najvažniji je korak na putu smanjenja zagađenja, odnosno smanjenja efekata koji izazivaju promjenu klime. Sva dalja planiranja klimatske, odnosno energetske politike moraju biti istovremena i međusobno povezana kako bi se na najbolji način obezbijedlia dekarbonizacija energetskog sistema i istovremeno obezbijedilo postizanje klimatskih ciljeva definisanim Pariskim sporazumom o klimi.

 

Više informacija na: diana.cavor@greenhome.co.me