U PODGORICI ODRŽAN EIT FOOD CHALLENGE LAB HACKATHON

U PODGORICI ODRŽAN EIT FOOD CHALLENGE LAB HACKATHON

NVO Green Home je u petak 31.10. Organizovala završno predstavljanje ideja i proglašenje pobjedničkih timova trodnevnog EIT Food Challenge Lab Hackathona, koji je započeo 27.10. i trajao nedjelju dana.

Ovaj inovativni događaj okupio je brojne studente, potencijalne inovatore i preduzetnike s ciljem razvoja kreativnih i održivih rješenja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i jačanja tehnološkog razvoja i preduzetništva u Crnoj Gori. Tokom 7 dana, učesnici su radili u timovima uz podršku mentora iz oblasti ekonomije, poljoprivrede, biznisa i zaštite životne sredine, razvijajući ideje koje mogu doprinijeti razvoju cirkularnih poljoprivrednih sistema u Crnoj Gori.

Tokom hackathona identifikovani su brojni izazovi s kojima se suočava poljoprivredno-prehrambeni sektor, među kojima su: upravljanje poljoprivrednim otpadom, prisustvo invazivnih vrsta, problem plastične ambalaže, kao i poteškoće u povezivanju poljoprivrednih gazdinstava.

Nagrađene ideje uključuju:

Prvo mjesto (1.500 EUR) osvojio je tim Lactolinea — Klaudija Lukić, Harun Bašić i Iva Janković — za ideju o proizvodnji jednokratne ambalaže na potpuno prirodnoj bazi, uz korišćenje mliječne kiseline i glicerina.

Drugo mjesto (900 EUR) pripalo je Nikoli i Mitru Vujoviću, koji su ponudili rješenje za problem invazivne vrste grgeča u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, kroz razvoj prehrambenog proizvoda koji na održiv način može obogatiti turističku ponudu.

Treće mjesto (300 EUR)*osvojio je tim WinePeel— Iva Bulajić, Selima Musić i Vlad Malkovich — sa idejom korišćenja otpada iz vinarija za izradu prirodnog kozmetičkog proizvoda za piling lica.

Iako su teme hackathona bile usmjerene na održivu poljoprivredu i cirkularne sisteme u prehrambenoj industriji, kroz sve nagrađene ideje posebno se istakla potreba za efikasnijim upravljanjem otpadom i boljim korišćenjem raspoloživih resursa. Učesnici su pokazali da kreativnim pristupom i primjenom inovativnih tehnologija otpad može postati vrijedan resurs — bilo kroz njegovu upotrebu u proizvodnji ambalaže, razvoj novih prehrambenih proizvoda ili stvaranje prirodne kozmetike.

Ovakva rješenja direktno doprinose smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu i podstiču održiv razvoj, što je od posebnog značaja za Crnu Goru, gdje se godišnje baci više od 52.000 tona hrane, dok je svaki peti građanin u riziku od siromaštva.

Hackathon je doprinio jačanju svijesti o značaju smanjenja otpada, zaštite životne sredine i promocije održivih poslovnih modela koji mogu unaprijediti crnogorsku poljoprivredu i prehrambenu industriju.

EIT Food Challenge Lab Hackathon organizovan je uz podršku Evropske unije kroz program EIT Food, koji ima za cilj podsticanje inovacija i održivog razvoja u prehrambenom sektoru širom Evrope.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio