PDF Export
42867085_2156984427883429_2488329941918154752_n.jpg

Okrugli sto_Efektivne kampanje u borbi protiv neplanske i neodržive gradnje malih hidroelektrana

Podgorica_19.11.2018._NVO Green Home, u utorak  20.11.2018. organizuje okrugli sto na temu: „Efektivne kampanje u borbi protiv neplanske i neodržive gradnje malih hidroelektrana“. Događaj će se održati u Hotelu Ramada sa početkom u 10:30h.

 

Ciljevi okruglog stola su:

  • Predstavljanje efektivnih  mehanizama za borbu protiv neodržive izgradnje mHE u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i širem regionu;
  • Razvoj strateškog plana organizacija civilnog društva za djelovanje protiv neodrživih hidroenergetskih rješenja u Crnoj Gori;

 

Događaju će prisustvovati predstavnici iz NVO sektora iz Crne Gore, Hrvarske i Bosne i Hercegovine kao i predstavnici lokalnih zajednica, koje gravitiraju područjima na kojima se planira gradnja mHE. Svrha događaja je da se pored razmjene iskustava u regionu, donese zajednički plan djelovanja prije svega na nacionalnom nivou, kako bi se sistematično i operativno djelovalo na zaustavljanje brojnih devastacija rijeka izazvanih stihijskom izgradnjom, nekvalitetnim i netransparentnim planiranjem uz kršenje brojnih zakonskih rješenja.

 

Podsjećanja radi, proces planiranja malih hidroelektrana počeo je 2006. godine usvajanjem Strategije razvoja malih hidroelektrana. Većina do sada dodijeljenih koncesija za mHE u Crnoj Gori dodijeljena je bez validnih osnova, vodnih i bioloških, uz nepostojanje odgovarajućih planskih dokumenata, strateških smjernica i preciznih podataka o potencijalima kao i uticajima realizacije ovih projekata na životnu sredinu.

 

Učešće javnosti u prvom redu lokalnih zajednica koje gravitiraju područjima na kojima je planirana izgradnja mHE nije bila sprovedena na adekvatan način što za posledicu danas ima brojne proteste na sjeveru Crne Gore.

 

Više informacija na: milica.kandic@greenhome.co.me