PDF Export
Vintage_Comic_Tree.jpg

Čuvajmo životnu sredinu i tokom praznika

U susret Novogodišnjim i Božićnim praznicima nameće se pitanje koja jelka ima najmanje negativnih uticaja na životnu sredinu i koji je najprihvatljiviji izbor.

 

Prilikom opredjeljivanja za kupovinu vještačkih jelki, nekad želimo da pribjegnemo ekološki prihvatljivijem modelu, jer tu jelku možemo koristiti godinama. Ali da li prilikom ovakvog odabira uzimamo u obzir sam proces proizvodnje ovakvih jelki? A i sta raditi kada nam plastična jelka više nije potrebna? Zbog samog sastava jelke, gotovo ju je nemoguće reciklirati.

 

Većina vještačkih jelki sadrži olovo i polivinil-hlorid (PVC), koji je toksičan u svim fazama od priozvodnje, upotrebe do odlaganja.

 

Takođe, u ovom periodu ilegalna sječa četinara je povećana, i nije rijetkost da se prodaju posječena stabla koja će se koristiti kao novogodišnje jelke samo desetak dana, a rasla su gotovo 10 godina. Osim što zakon o šumama zabranjuje ilegalnu sječu šume, u susret praznicima posječe se veliki broj stabala, u ovom slučaju četinara,  koji nakon praznika  završe na deponijama, što uzrokuje više problema. Neophodno je da nadležne inspekcije isprate sječu i prodaju ovakvih jelki kako bi se smanjio pritisak na šume  i spriječila sječa drveća.

 

Ukoliko se odlučite za jelke sa busenom, lokalno uzgajana stabla su najbolja opcija. Nakon praznika jelku treba posaditi pri čemu treba voditi računa o načinu na koji će se postupiti sa sadnicom. Neophodno je jelku zalivati vodom sobne temperature. Nakon praznika prije nego se jelka posadi neophodno je obezbijediti postepeno prilagođavanje jelke niskim temparaturama, tako sto će jelka boraviti u zatvorenoj prostoriji gdje je temperatura oko 10 stepeni, te je posaditi kada je spoljašnja temperatura inad nule.

 

Najbolji i ekološki najprihvatljiviji način predstavljaju alternativne jelke. Zavisno od ideje, mašte i kreativnosti možete sami napraviti novogodišnju jelku, koja nema negativnih uticaja na životnu sredinu.

 

Postoji veliki broj načina da napravite novogodišnju jelku koristeći maštovitost i kreativnost upotrebom različitih recikliranih, nepotrebnih i već iskorištenih materijala kao što su knjige, iskorištena ambalaža, grane... Osim toga u svakom slučaju možete koristiti i ukrase od prirodnog materijala, kako bi ste izbjegli kontakt sa toksičnim materijama kao što su ftalati, koje se nalaze u ukrasima. Takođe možete i sami napraviti ukrase od materijala kao što su drvo, vuna, pliš...

 

Napravljenom, alternativnom jelkom ćemo pokazati da  možemo imati jedinstvenu jelku koja nema negativnih uticaja na životnu sredinu.

 

Više informacija na: irma.muhovic@greenhome.co.me