NVO Green Home edukativnim izletom na Skadarsko jezero obilježila Međunarodni Dan močvarnih staništa

NVO Green Home edukativnim izletom na Skadarsko jezero obilježila Međunarodni Dan močvarnih staništa

NVO Green Home je danas obilježila Međunarodni Dan močvarnih staništa edukativnim izletom u NP Skadarsko jezero. Izletu su prisustvovali srednjoškolci, studenti, istraživači, ljubitelji prirode kao i znatiželjni građani.

Učesnici su imali prilike da čuju o prirodnim fenomenima koji karakterišu ovaj nacionalni park, kao i prijetnjama koje su prisutne u ovom ekosistemu, uz posmatranje vrsta karakterističnih za vlažna staništa.

Tema ovogodišnjeg Dana močvarnih staništa je: Močvare i ljudsko blagostanje, čime se želi ukazati na to koliko su močvare od krucijalnog značaja za ljudski život, zbog vitalnih usluga koje one pružaju ljudima kao što su: filtriranje vode, obezbjeđivanje hrane, ublažavanje klimatskih promjena, podrška biodiverzitetu i brojne druge.

Međunarodni Dan močvarnih staništa proglašen je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru. Konvencija o močvarama je međuvladin ugovor koji pruža okvir za nacionalno djelovanje i međunarodnu saradnju za očuvanje i mudro korišćenje močvara i njihovih resursa a do danas ga je potpisala 171 zemlja svijete. Na listi močvara koje imaju međunarodni status zaštite, odnosno na Ramsarskoj listi uvrštena 2414 močvara.

U Crnoj Gori, na Ramsar listi močvara od međunarodnog značaja se nalaze Skadarsko jezero, Ulcinjska solana i Tivatska solila. Među ostalim važnim lokacijama kada su u pitanju močvarna staništa ističu se: Mareza, Lužnica, Buljarica, Plavsko jezero sa okolinom, Jezerska površ na Durmitoru, Šasko jezero i dr.

I pored sve važnosti, močvare su jedan od najugroženijih ekosistema na Zemlji, sa velikom stopom nestajanja što je i razlog obilježavanja ovog datuma na međunarodnom nivou. Uzroci degradacaije i gubitka vlažnih staništa i močvara su isušivanje, izmjene staništa, zagađenja, prekomjerna eksploatacija i klimatske promjene a karakterišu i naša močvarna staništa.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio