Park Gorica: Previše betona na uštrb zelenih površina

Park Gorica: Previše betona na uštrb zelenih površina

Brdo Gorica godinama unazad prepoznato je kao mjesto na kojem Podgoričani vrlo rado provode slobodno vrijeme, uživajući u čarima prirode. Međutim, prije par godina na Gorici je izgrađen ugostiteljski objekat, a nedavno i parking, što je naišlo na osude građana Podgorice kao i NVO sektora.

Iz nevladine organizacije Green Home, saopštili su za Standard da je parking uz biciklističku stazu na Gorici bespotreban.

“Kada je riječ o parkinzima, njihovo pozicioniranje na Gorici uz biciklističke staze je apsurdno i bespotrebno. Ta površina, gdje su se vozila već naveliko nepropisno parkirala, trebala je biti zaštićena i vegetacija obnovljena. Ovako malo po malo, zbog nečijih sitnih interesa se “otkida” od prostora park šume na Gorici. Smatramo da parkinga ima dovoljno u okolini, te da je trebalo napraviti više biciklističkih rampi za parkiranje, mjesta za odmor pješaka, a ne izlaziti u susret auto-komformistima na uštrb jedne od poslednjih zelenih oaza Podgorice”, saopštili su za Standard iz ove NVO.

Oni smatraju da je ovaj projekat urađen uz nedovoljno transparentosti i da to nije slučajno.

“Staza od 450 metara koja se ne nastavlja, ali se nadovezuje na parking dovodi u sumnju da je neko zloupotrijebio ovu investiciju. Dovoljno se zapitati šta znači 450 metara staze, zašto je fragmentisana i koja je korist onda od te staze? Većina pravih ljubitelja park šume Gorica, ali i dosta građana Podgorice svjesni su da područja poput Ljubovića, Gorice, Njegoševog parka i Tološke šume su poslednja utočišta za rekreativce i ljubitelje prirode u urbanom dijelu grada”, navode iz Green home.

Oni su takođe napomenuli da nevladine organizacije i građani nijesu bile upoznati sa gradnjom parkinga.

“Nevladine organizacije nisu imale informaciju o ovim aktivnostima, obimu, sadržaju, upotrebnom materijalu koji će se implementirati ovim planom na Gorici”, saopšteno je iz ove NVO.

“Ako nastave na ovaj način možemo očekivati da se pored kafana, parkinga, privatnih objekata „privremenog karaktera“ na Gorici nađe i diskoteka na otvorenom, bungalovi za odmor i igraonice sa plastičnim elemntima. Osnovni problem leži u činjenici da nadležne lokalne institucije nisu uradile analizu pritisaka na biodiverzitet, pejzažne vrijednosti i životnu sredinu područja Gorice. Ovakva analiza bi dala temelj za procjenu nosivosti kapaciteta odnosno obračun koliko Gorica može da izdrži posjetilaca, objekata, otpadnih voda, zagađenja zemljišta, betoniranja i sl., a da sačuva prirodne i pejzažne vrijednosti. Kroz ovu procjenu se propisuju ograničenja za sve pritiske i razvijaju sadržaji i strukture Parka. Mi vjerujemo da je Gorica odavno pod velikim pritiskom gradnje, postepenom i interesnim grupama osmišljenom prenamjenom prostora, zbog čega je ove aktivnosti potrebno potpuno obustaviti, dok se ne isplaniraju mjere sanacije i rekultivacije oštećenih cjelina”, objasnili su iz NVO Green Home.

Podsjećamo, ova investicija je koštala 30.000 eura, a Glavni grad je projekat realizovao uz podršku kompanije „Explorer“ koja upravlja Avanturističkim parkom na Gorici.

Preuzeto sa portala STANDARD.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio