Umrežavanje i povezivanje je korisno za poljoprivredni sistem

Umrežavanje i povezivanje je korisno za poljoprivredni sistem

NVO Green Home je danas (25.01.2024.) u Podgorici realizovala događaj umrežavanja za poljoprivredni inovativni sistem pod nazivom “Izazovi u lokalnom prehrambenom sistemu”.

Ovaj događaj je okupio lokalne proizvođače hrane, kako gazdinstva, tako i one koji imaju fabričku proizvodnju, ali i one koji su počeli ili razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa ili startapa u ovoj oblasti. Govorilo se o uspješnim preduzetničkim pričama, kao i o izazovima sa kojima se ovaj sektor susreće.

I ovaj događaj je pokazao da je važno i korisno umrežavanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača, kao i zajedničko djelovanje u pravcu poboljšanja uslova za dalji razvoj ove privredne grane uz važnost jačanja svijesti o potrebi smanjenja uticaja poljoprivredne proizvodnje na životnu sredinu.

MSc. Branka Žižić, EIT Community Officer, predstavila je nekoliko aktuelnih poziva koje je otvorio Evropski institut za inovacije i tehnologiju u oblasti hrane (EIT Food). Naglasak je na pozivu “Laboratorije za uključivanje potrošača u proces kreiranja novog prehrambenog proizvoda” koji je otvoren do 12. februara 2024. godine. U pozivu učestvuje 1 istraživačka organizacija i 1 proizvođač hrane u vođenju konsultovanja potrošača prilikom kreiranja novog proizvoda a koji bi bio usaglašen sa zahtjevima potrošača, tehnički izvodljiv, komercijalno isplatliv i sa što manjim uticajem na životnu sredinu. Više informacija opozivu je dostupno ovdje. Osim ovoga, predstavljeni su i pozivi SEEDBED incubator i TEST FARMS. Prisutne je upoznala i sa početkom rada EIT RIS Haba u Crnoj Gori.

MSc. Kasim Agović, stručnjak iz oblasti zaštite bilja, govorio je o poteškoćama i perspektivama u poljoprivrednoj proizvodnji u dijelu nedostatka znanja u pripremnim koracima za zasnivanje višegodišnjih zasada i usjeva, ili pri zasnivanju farmi, kao i preradi u poljoprivrednoj proizvodnji. Osvrnuo se na izazove o klimatskim promjenama koje negativno utiču na poljoprivrednu proizvodnju, ali i prezentovao set mjera kojima je moguće smanjiti tj ublažiti uticaj klimatskih promjena na samog poljoprivrednika.

“Networking event za članove poljoprivrednog-prehrambenog i inovacionog ekosistema u organizaciji Green Home je sjajna prilika za poljoprivredne proizvođače da saznaju više o mogućnostima podrške proizvodnji i podijele svoje viđenje trenutne situacije u poljoprivredi u Crnoj Gori, diskutuju o izazovima, poteškoćama, ali i potencijalima proizvodnje hrane. Smatram da više ovakvih događaja može doprinijeti umrežavanju proizvođača, razmjeni ideja i resursa, što je značajno sa aspekta da je crnogorska poljoprivredna proizvodnja usitnjena i nekonkurentna na tržištu” istakla je MSc. Danijela Despotović koja je prisutnima predstavila kompaniju La Organika.

Događaj je dio aktivnosti koje realizujemo u saradnji sa Evropskim institutom za inovacije u oblasti hrane (EIT Food) a koje imaju za cilj umrežavanje poljoprivrednog inovativnog ekosistema.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio