Dan planete Zemlje obilježen akcijom čišćenja korita rijeke Ribnice i obalne vegetacije

Dan planete Zemlje obilježen akcijom čišćenja korita rijeke Ribnice i obalne vegetacije

Podgorica, 22.04.2019._ NVO Green Home je danas u saradnji sa društveno odgovornom komanijom EMCG, Čistoćom, Zelenilom, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Zero Waste Montenegro, Parkovima Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida organizovala akciju čišćenja korita rijeke Ribnice i obalne vegetacije.

Na ovaj način obilježen je Dan planete Zemlje, te je ova akcija imala za cilj skretanje pažnje na probleme upravljanja otpadom i zagađenje rijeka kao i podizanje svijesti o neophodnosti očuvanja i unapređenja stanja u životnoj sredini.

Čini se da je Ribnica zaboravljena i da služi za nelegalno odlaganje komunalnog otpada a nekada je bila simbol Podgorice. Svakodnevno se može vidjeti da građani odlažu otpad na mjesta koja nisu predviđena za to, što govori o nedovoljno nerazvijenoj svijesti građana ali i slabosti sistema da pitanje upravljanja otpadom bude riješeno na efikasan način.

Pored komunalnog otpada koji “krase” korito Ribnice i obalnu vegetaciju veliki problem po riječno korito predstavlja i odlaganje uljastih materija i deterdženata.

U narednom periodu čemo pokušati da dobijemo adekvatne dozvole kako bi smo u saradnji sa firmom EMCG DOO uspjeli da primijenimo EM tehnologiju i ublažimo zagađenje voda. EM tehnologija je zasnovana na principu efektivnih mikroorganizama koji postupkom fermentacije razgrađuju mulj i neutrališu neprijatne mirise.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio