Green Home realizovao trening o građanskom aktivizmu u oblasti upravljanja šumama

Green Home realizovao trening o građanskom aktivizmu u oblasti upravljanja šumama

NVO Green Home je 25. i 26. maja realizovala dvodnevni trening za aktiviste, volontere, organizacije civilnog društva koje se bave ili se žele baviti pitanjem očuvanja šuma na teritoriji nacionalnog parka Prokletije i parka prirode Komovi. Sadržaj treninga je proistekao iz prethodno urađene analize potreba organizacija i pojedinaca koji su aktivni u ovoj oblasti. Trening je imao za cilj poboljšanje znanja učesnika
o nelegalnim aktivnostima u šumarstvu i kako ih prepoznati, kako bi bili u stanju adekvatno reagovati kod ovakvih slučajeva.


Kroz trening polaznici su imali priliku da uče o uzrocima propadanja šuma, izazovima i rješenjima, putu stabla od šume do tržišta, odnosno pravilima kod doznake, prijema i otpreme drvnih sortimenata, kao i pravilima kod prometa drvnih sortimenata, te koje su najčešće zloupotrebe kod ovih aktivnosti. Učesnici su imali prilike da čuju i o slobodnom pristupu informacijama u ovoj oblasti, kao i građanskom aktivizmu. Događaj je obuhvatio i terenski obilazak nacionalnog parka Prokletije gdje su učesnici imali priliku da na primjeru vide kako izgleda doznaka stabala i upoznaju se sa primjerima nelegalne sječe na terenu.


Projekat Jako civilno društvo za očuvane šume Prokletija i Komova, koji realizuje NVO Green Home podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio