Ministar Martinović još ne razumije važnost sopstvene uloge u zaštiti prirode

Ministar Martinović još ne razumije važnost sopstvene uloge u zaštiti prirode

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je ministarstvo koje je nadležno za pitanja zaštite prirode. Krivolov je nelegalno hvatanje i ubijanje divljih životinja što je direktan negativan uticaj na zaštitu prirode.

Situacija u kojoj su se našli, i redovno se nalaze, nadzornici NP Skadarsko jezero treba da bude poslednje upozorenje, prije svega Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, da se sa ovom problematikom pozabavi profesionalno i temeljno kako bi se konačno suzbila ili makar umanjila praksa krivolova koji prijeti da trajno i nepovratno uništi biodiverzitet i prirodu Skadarskog jezera.

Prijem za nadzornike i dodjela novčanih nagrada ministra napadnutim nadzornicima je čin kurtoazije i podrške i niko ne može biti protiv tog čina, naprotiv.

Ono sto apsolutno nije prihvatljivo je da je Ministarstvo nadležno za zaštitu prirode svelo cijelu situaciju i borbu protiv krivolova na “apel građanima da prijave krivolov”. Oni su to radili i ranije, rade i sada a radiće i ubuduće jer smo sigurni da ima daleko više odgovornih građana ove zemlje, od pojedinaca koji to nisu. Nije zgoreg napomenuti da se krivolov po jezeru uglavnom dešava noću i po prirodi stvari, ne možemo od građana očekivati da baš u to doba borave i plove po jezeru.

Ministarstvo bez odlaganja treba da radi na stvaranju pretpostavki da:

  • Zaposleni u JP za nacionalne parkove Crne Gore budu bezbjedni na svojim radnim mjestima;
  • Da imaju odgovarajuću institucionalnu podršku za realizaciju aktivnosti koje su im date u nadležnost, a koju sada nemaju;
  • Da se obezbijede zakonski i drugi preduslovi da svi krivolovci budu adekvatno kažnjeni za nelegane aktivnosti koje ugrožavaju biodiverzitet i prirodu.

NP Skadarsko jezero je 40 000 ha zaštićenog područja koje predstavlja jedan od najvažnijih centara biodiverziteta na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi. Jezero i okolina su svakodnevno izloženi nelegalnim aktivnostima koje osim krivolova uključuje nelegalnu gradnju, nelegalan prevoz turista, nelegalan lov, nelegalno vađenje pijeska i šljunka, a što doprinosi urušavanju vrijednosti ovog međunarodno važnog područja.

Zaštita prirode ne može i ne smije biti pitanje angažmana jedne institucije ili još gore pojedinca, ili grupe pojedinaca, već mora imati institucionalno uporište i podršku. Najveću odgovornost za sprovođenje politika zaštite životne sredine ima upravo Ministarstvo, ali nakon posljednjih javnih istupa jasno je da ministar jos ne razumije važnost sopstvene uloge u zaštiti prirode, što je izuzetno poražavajuća činjenica.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio