Otvorena izložba fotografija „Šume Prokletija i Komova“

Otvorena izložba fotografija „Šume Prokletija i Komova“

Sinoć je, u prisustvu brojnih ljubitelja prirode, u Dvorcu Petrovića otvorena izložba “Šume Prokletija i Komova” koju je pripremila NVO Green Home.
Izložba ima za cilj da prikaže ljepote nacionalnog parka Prokletije i parka prirode Komovi ali i skrene pažnju na važnost očuvanja prirodnih resursa unutar ova dva zaštićena područja.
Tema izložbe su šume Prokletija i Komova iz razloga što se radi o šumama koje imaju veliku vrijednost, ali u kojima se dešava nelegalna sječa, nelegalno otvaranje šumskih puteva, nelegalna gradnja ali i ekonomska sječa u parku prirode Komovi. Sve ovo prijeti da ugrozi ove prirodne vrijednosti.
Fotografije prikazane na izložbi su prikupljene putem nagradnog konkursa koji je realizovan u maju mjesecu a putem kojeg je na adresu Green Home-a pristiglo preko 450 fotografija.
“Iako smo kroz fotografije željeli da prikažemo ljepote područja ali i probleme koji ih karakterišu kao što su požari, sječa stabala, erozija, odlaganje otpada i druge aktivnosti koje dovode do negativnih uticaja na životnu sredinu, sve pristigle fotografije su upućivale samo na ljepotu ovog kraja. I to je poruka – i to jako snažna. U ovim područjima treba sačuvati prirodu, biodiverzitet i sve vrijednosti koje ih karakterišu jer to je ono što građani žele da vide.” istakla je na otvaranju direktorica NVO Green Home, Azra Vuković.
Autori fotografija koje su odabrane kao najljepše nagrađeni su vaučerom koji mogu da upotrijebe za turu kroz kanjon Nevidio, rafting ili pakrtaft Tarom, po svom izboru. Ove aktivnosti su odabrane sa ciljem da se dodatno promovišu potencijali koje Crna Gora ima u svojim zaštićenim područjima.
Nagrađeni autori su: Radonja Srdanović, Semir Kadrović i Nedžad Mehović.
U toku sinoćnjeg otvaranja izložbe, predstavljena su i dva video materijala koja ističu vrijednosti Prokletija i Komova ali i ističu potrebu očuvanja istih.
Izložba je realizovana u okviru projekta Jako civilno društvo za očuvane šume Prokletija i Komova, koji realizuje NVO Green Home a koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.
Izložba će biti otvorena do 13. jula 2023. godine.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio