Postojanje JP za Nacionalne parkove CG postaje uzaludno

Postojanje JP za Nacionalne parkove CG postaje uzaludno

Nakon svih problema u nacionalnim parkovima o kojima je javnost obaviještavana u prethodnim mjesecima, iz NP Prokletije su nam poslali fotografije ozbiljne devastacije prostora.

Na očigled nadzornika i službe zaštite cijeli kilometar puta je probijen u nacionalnom parku Prokletije teškim mašinama, uz obaranje brojnih zdravih stabala, bez reakcije nadzornika, službe zaštite, uprave nacionalnog parka. Za izvođenje radova na cijelom kilometru puta potrebni su daniNedopustivo je i nepihvatljivo da je sve ovo izvedeno a da je u potpunosti izostala pravovremena reakcija nadleznih.

Ovim aktivnostima napravljena je ozbiljna šteta po prirodne vrijednosti nacionalnog parka Prokletije. Podsjećamo, radi se o zaštićenom području kategorije nacionalni park što je najveća kategorija zaštite u Crnoj Gori. Dodatno, radi de o početnoj tački jedne od najposjećenijih planinarskih staza u ovom parku.

Mjesecima unazad javnost je informisana o problemima sa krivolovom u Skadarskom jezeru, nemogućnosti gniježđenja pelikana, zapuštanju objekata kojima gazduje ovo preduzeće, te se nameće zaključak da ovo preduzeće nema ni snage, ni kapaciteta, ni volje da radi posao koji im je u nadležnosti te samim tim potpuno obesmišljava postojanje ovog preduzeća obzirom da ne služi svrsi zbog kojeg je osnovano a to je zaštita, razvoj i unaprijeđenje nacionalnih parkova.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio