PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ SUNCA MORA BITI PRIORITET ENERGETSKOG SEKTORA

PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ SUNCA MORA BITI PRIORITET ENERGETSKOG SEKTORA

U svijetlu informacija o problemima u kompaniji Solar Gradnja koje su prethodnih dana prezentovane javnosti, izražavam ozbiljnu zabrinutost za dalji razvoj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori, a prije svega iz energije Sunca. Porazna je činjenica da, i pored ogromnog potencijala koji Crna Gora ima za proizvodnju električne energije iz energije Sunca, udio proizvodene iz ovog izvora iznosi vega nešto oko 1%.

Neiskorišćavanjem ovog potencijala, produžava se zavisnost od uglja i rada termoelektrane Pljevlja, nastavlja se doprinositi daljem zagađenju vazduha, ali i usporava proces ispunjavanja zacrtanih obaveza iz Zelene Agende za Zapadni Balkan, kao i drugih ciljeva EU u ovoj oblasti.

Država Crna Gora mora naći jednostavan i efikasan način da građanima obezbijedi olakšice za postavljanje solarnih panela na krovovima domaćinstava (kuća i zgrada) i poslovnih objekata, a koji neće biti podređen partijskim niti ličnim interesima bilo koje grupe ili pojedinca već isključivo interesima građana i prirode ove zemlje.

Projekat Solari 3000+ (namijenjen domaćinstvima) i 500+ (namijenjen poslovnim objektima) koji je pokrenula Elektroprivreda Crne Gore je mogao i trebao da bude zamajac razvoja proizvodnje električne energije iz Sunca kroz obezbjeđivanje olakšica za građane i domaćinstva. Neodgovorno upravljanje ne smije da bude omča oko vrata projektima koji imaju potencijal da budu realizovani u interesu građana i prirode.

Treba podsjetiti da Crna Gora ima izvanredne prirodne pogodnosti za korišćene sunčeve energije i nalazi se na listi zemalja sa najvećim solarnim potencijalom u Jugoistočnoj Evropi koji iznosi preko 2000 sati godišnje za veći dio zemlje. Ovaj potencijal je ogroman u primorskom dijelu, ali je značajan čak i u sjevernim djelovima zemlje. U Kolašinu Sunce u prosjeku sija oko 2.474 sati godišnje dok u većem dijelu primorja preko 2.500 sati godišnje. Imajući ovo na umu, činjenica da je udio proizvodnje električne energije iz Sunca nešto oko 1% je porazna.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio