Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti i promociji potencijalnog morskog zaštićenog područja – KATIČ

Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti i promociji potencijalnog morskog zaštićenog područja – KATIČ

Uspostavljanje morskih zaštićenih područja (MZP)–jedan je od najvažnih instrumenata zaštite morskih ekosistema. Imajući u vidu da je Crna Gora pored Bosne i Hercegovine jedina mediteranska zemlja koja nema uspostavljano morsko zaštićeno područje , ovaj projekat će doprinijeti uspostavljanju MZP kroz podršku i jačanje kapaciteta lokalnih zajednica koje gravitiraju potencijalnom MZP, promociji MZP ali i jačanju institucionalnih kapaciteta u ovoj oblasti.

Projekat je podijeljen u tri komponente:

Jačanje kapaciteta i umrežavanje ključnih aktera u cilju zaštite i promocije potencijalnog morskog zaštićenog područja – MPA;
Promocija budućeg morskog zaštićenog područja – Katič i ronjenja sa kernjom –;
Javno zagovaranje uspostavljanja morskog zaštićenog područja u Crnoj Gori.

Terenski rad – podrazumijeva prikupljanje podataka koji se odnose na stanje livada morske trave – Posidonia oceanica kao i stanje populacije kernje i morskih medvjedica.

Glavni rezultati projekta ogledaju se u doprinosu uspostavljanja prvog morskog zaštićenog područja u Crnoj Gore, opremanju info centra budućeg MZP Katič, jačanju kapaciteta lokalnih zajednica u promociji i zaštiti MPA, prikupljenju podataka o stanju morske trave, populacije kernje i morskih medvjedica, unapređenju populacije kernje, uspostavljanju ekoloških vezova u MZP. Projekat će se realizovati narednih 36. mjeseci.

Projekat se realizuje u saradnji sa Crnogorskim društvom ekologa i Mediteranski Centar for ekološki monitoring – MedCEM, a finansijski je podržan od strane Partnerskog fonda za kritične ekosisteme – Critical Ecosystem Partnership Fund – CEPF.

Program
Program za zaštitu životne sredine
Period
decembar 2018 – novembar 2021
Lokacija
Crna Gora

Povezane novosti

Crafted with love by Bild Studio