Stalni odbor Bernske konvencije odlučio: Slučaj Porto Scadar Lake ostaje otvoren – Zahtijeva se puna implementacija preporuka

Stalni odbor Bernske konvencije odlučio: Slučaj Porto Scadar Lake ostaje otvoren – Zahtijeva se puna implementacija preporuka

Na 43. sjednici Stalnog odbora Bernske konvencije koji zasijeda ove sedmice u sjedištu Savjeta Evrope u Strazburu, u Francuskoj, raspravljalo se i o slučaju Porto Scadar Lake koji je otvoren još 2016. godine po žalbi NVO Green Home i grupe građana Virpazara zbog planirane izgradnje turističkog kompleksa Porto Scadar Lake i White Village u nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Podsjećanja radi, zajednička misija Bernske i Ramsarske konvencije je 2016. godine dala preporuke državi Crnoj Gori koje je trebalo ispuniti.

Osnovne preporuke zajedničke misije odnosile su se na potpuno obustavljanje projekta, izradu prostornog plana, zoniranje, izradu mapa staništa, zabranu korišćenja brzih plovila na jezeru i niz drugih preporuka. O tome dokle se stiglo sa realizacijom ovih preporuka prisutne delegate je izvjestila predstavnica Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoje sjevera, ali i izvršna direktorica NVO Green Home kao žalbena strana.

Izvršna direktorica NVO Green Home, Azra Vuković je ukazala na brojne prijetnje koje su prisutne u ovom nacionalnim parku koje uključuju nelegalnu gradnju, krivolov, prisustvo i širenje invazivnih vrsta, loše upravljanje otpadom i druge prijetnje koje ugrožavaju ovaj nacionalni park.

Delegati Bernske konvencije su pozdravili donošenje Planova upravljanja za nacionalne parkove koji su donešeni sa trogodišnjim zakašnjenjem, ali je ponovljna potreba da se završi planska dokumentacija za ovaj park i projekat Porto Scadar Lake i White Village u potpunosti obustave, što do sada nije urađeno.  

Iz navedenih razloga, slučaj i dalje ostaje otvoren a Sekretarijat Bernske konvencije će nastaviti da prati ovaj slučaj i zahtijevati punu implementaciju preporuka koje su date državi Crnoj Gori.  

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio