Više od 600 osnovaca edukovano o prirodnim nepogodama

Više od 600 osnovaca edukovano o prirodnim nepogodama

Podgorica, PR pres servis – Više od 600 učenika osnovnih škola u Crnoj Gori je edukovano o prirodnim nepogodama kroz projekat „Ja sam spreman/a“ koji je realizovala nevladina organizacija (NVO) Green Home, a koji je prepoznat kao važan u prevenciji vanrednih događaja.

To je saopšteno na konferenciji koju je organizovala NVO Green Home povodom predstavljanja rezultata projekta „Ja sam spreman/a“, a koji je podržalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, od sredstava iz Fonda zaštite i spašavanja.

Koordinatorka programa za energiju u NVO Green Home, Sanja Orlandić, navela je da je cilj projekta edukacija djece u osnovnim školama o prirodnim katastrofama koje su, kako je saopštila, i u Crnoj Gori sve češće.

„Kao rezultat projekta, održali smo radionice u deset osnovnih škola. U Herceg Novom, radili smo sa osnovnim školama „Dašo Pavičić“, „Ilija Kišić“ i „Orjenski bataljon“, u Pljevljima sa „Salko Aljković“, „Ristan Pavlović“ i „Boško Buha“. U Podgorici smo sarađivali sa školama „Štampar Makarije“, „Pavle Rovinski“, „Vlado Milić“ i „Radojica Perović“, navela je Orlandić.

Ona je saopštila da je NVO Green Home više od 600 učenika osnovnih škola edukovano o prirodnim nepogodama tokom 18 radionica, u saradnji sa područnim jedinicama Direktorata za vanredne situacije i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

„Pored radionica koje smo radili uz stručnu pomoć područnih jedinica Direktorata za vanredne situacije i Instituta za javno zdravlje, u svim školama smo osnovali klubove koji će nastaviti da rade i promovišu ovu temu vezano za prirodne nepogode“, istakla je Orlandić.

Ona je kazala da je u okviru projekta organizovan kamp u Crkvičkom polju, u blizini Plužina, koji je pored edukativnog dijela, kako je pojasnila, imao i zabavni karakter, a koji je podrazumijevao izlete do pojedinih vidikovaca i vožnju biciklima.

„Pored prirodnih vrijednosti koje smo željeli da pokažemo đacima, radili smo i na edukaciji, stoga smo organizovali radionicu vezano za vanredne situacije, učili smo o orjentaciji i snalaženju u prirodi, što smo radili u saradnji sa kolegama iz nevladine organizacije Buš Craft. Imali smo izuzetno zanimljivu prezentaciju o požarima, kao i o našoj ekspediciji na Mont Everest, koju nam je predstavio Šlagi Vujović“, rekla je Orlandić.

Ona je pojasnila da je dio aktivnosti tokom projekta bio usmjeren i na sadržaj na društvenim mrežama.

„Imajući u vidu značaj društvenih mreža, napravili smo deset infografika na temu prirodnih katastrofa, postavljenih na našem facebook-u, koji broje skoro 23.699 hiljade pregleda. Uradili smo i pet veb banera koji su promovisani na portalu i mobilnoj aplikaciji FOS Media. Na portalu smo, do sada, imali skoro 52 hiljade pregleda, dok na mobilnoj aplikaciji veb baneri imaju oko 55 hiljada pregleda“, saopštila je Orlandić.

Ona je kazala da je izrađena i edukativna brošura na temu prirodnih nepogoda.

Orlandić je istakla da su osnovne škole u Crnoj Gori pokazale veliko interesovanje, kao i da su bili dobri saradnici.

„Htjeli smo i da nagradimo osnovne škole kroz ovaj projekat, a kao najaktivnija škola pokazala se škola iz Herceg Novog „Dašo Pavičić“ koju nagrađujemo sa 20 vreća za kampovanje i šatore za 20 osoba. Ostale škole koje su učestvovale u projektu takođe će biti nagrađene sa setovima za prvu pomoć i protiv požane aparate, u skladu sa njihovim potrebama“, saopštila je Orlandić.

Načelnik Direkcije za operative poslove Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Radomir Šćepanović, istakao je da taj resor kontinuirano radi na prevenciji vanrednih situacija, a da je projekat „Ja sam spreman/a“ prepoznat kao izuzetno koristan.

„Postoje analize koje ukazuju da jedan euro uložen u preventivu, znači sedam u saniranju posljedica, te je težina i korist ovog projekta samim tim još i veća. Sve ove aktivnosti ne bi mogle biti sprovedene bez odlične saradnje koje su kolege iz Direktorata imali sa predstavnicima vaspitno obrazovnih ustanova“, naveo je Šćepanović.

On je pojasnio da realizovane aktivnosti predstavljaju dio globalne inicijative smanjenja rizika od katastrofa, kao i podizanja svijesti građana.

„Smatram da se najbolji rezultati postižu upravo kod mlade populacije, odnosno djece. Takođe, projekat pokazuje da su posljednja zakonska rješenja, odnosno izmjene Zakona o zaštiti i spašavanju koje su omogućile uspostavljanje Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje, potvrda da smo napravili iskorak i dobro rješenje kroz kontinuiran i stabilan izvor finansiranja“, ocijenio je Šćepanović.

Preuzeto sa PR Centra.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio