TRAŽIMO ODGOVORE NADLEŽNIH: ZAŠTO SE UNIŠTAVA BOROVA ŠUMA?NADLEŽNI DA POKRENU POSTUPKE UTVRĐIVANJA ODGOVORNOSTIZA OTVARANJE PUTA KROZ BOROVU ŠUMU U ULCINJU

TRAŽIMO ODGOVORE NADLEŽNIH: ZAŠTO SE UNIŠTAVA BOROVA ŠUMA?NADLEŽNI DA POKRENU POSTUPKE UTVRĐIVANJA ODGOVORNOSTIZA OTVARANJE PUTA KROZ BOROVU ŠUMU U ULCINJU

Pozivamo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opštinu Ulcinj, Morsko dobro, Upravu za inspekcijske poslove da u skladu sa svojim nadležnostima utvrde odgovornost za devastaciju borove šume u Ulcinju. Iako je pitanje nelegalnih aktivnosti u šumama dovedeno do usijanja, i praktično se svakodnevno o tome govori u medijima, nekoliko desetina metara od obale Ulcinja imamo situaciju o kojoj svjedoče fotografije. U vremenu kada se svakodnevno govori o potrebi očuvanja svakog stabla i sadnji novih, mi svjedočimo brutalnoj sječi borove šume zbog otvaranja puta.
Način na koji je otvoren put u dijelu grada iza hotela Albatros u borovoj šumi u Ulcinju, je neprihvatljiv.

Osim što su pokidana i oborena stabla koja su bila direktna smjetnja u ovom poslu, brojna okolna stabla su polomljena i oštećena. Godinama se priča o propadanju šume na tom potezu i ne samo što se ne nalazi način da se ta šuma revitalizuje, nego se uništavaju potpuno zdrava stabla pod teškim mašinama nesavjesnih investitora i izvođača radova i uz potpuni nedostatak reakcije nadležnih institucija.
Paradoksalno je da se upravo pod brendom Borove šume prodaju placevi na ovom prostoru, a ubzro nakon toga borova šuma postaje žrtva svoje atraktivnosti. Podsjećamo javnost da borova šuma u Ulcinju, osim što ima ekološku funkciju u očuvanju biološke i pejzažne raznovrsnosti, ima i funkciju u zaštiti zemljišta od erozije, kao i u ublažavanju mikroklimatskih uslova. Šuma crnog bora i čempresa koji je sađen 50tih i 60tih godina prošlog vijeka je izuzetna vrijednost ovog područja.

Adresa

Dalmatinska 78

Podgorica 81000

Crna Gora

Crafted with love by Bild Studio