Unaprijeđenje rendžerskih službi za bolju zaštitu parka prirode Komovi

Unaprijeđenje rendžerskih službi za bolju zaštitu parka prirode Komovi

Projekat Unaprijeđenje rendžerskih službi za bolju zaštitu parka prirode Komovi ima za cilj jačanje kapaciteta službi koje djeluju na prostoru parka prirode Komovi, kako tehnički kroz nabavku opreme, tako i teorijski kroz obuke kako bi se omogućila njihova pravovremena i adekvatna reakcija kada su u pitanju rizici od požara na ovom području.
Imajući na umu mapirane rizike od nastanka požara na ovom području, niske kapacitete kako nadležnih službi, tako i upravljača, ali i veliki značaj da se na područjima koja imaju status zaštićenog prirodnog dobra preventivno djeluje, ovaj projekat doprinosi boljoj pripremljenosti za djelovanje u situacijama nastanka požara.
Park prirode Komovi obiluje šumskim ekosistemima, a upravo u Osnovnoj procjeni o stanju u parku prirode Komovi, ustanovljeno je da više od polovine šumskih ekosistema Parka prirode Komovi ima rizik od nastanka požara u kategorijama od srednjeg do visokog rizika.
Kroz realizaciju ovog projekta:
• Nabavićemo opremu za gašenje šumskih požara za rendžersku službu PP Komovi
• Sprovešćemo dvije obuke za rendžere
• Različitim kanalima komunikacije sprovešćemo promotivnu kampanju sa kojom ćemo informisati javnost o sadržajima iz projekta ili tematike na koju se odnosi projekat.
Projekat realizujemo u saradnji sa agencijom za zaštićena područja Podgorice i Parkom prirode Komovi koji upravljaju ovim zaštićenim područjem.
Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Program
Program za zaštitu životne sredine
Period
januar 2024 – oktobar 2024
Lokacija
Park Prirode Komovi

Povezane novosti

Crafted with love by Bild Studio