Borba protiv plastike za jednokratnu upotrebu u regionu Jadranskog mora kroz akcije sa javnim i privatnim sektorom

Borba protiv plastike za jednokratnu upotrebu u regionu Jadranskog mora kroz akcije sa javnim i privatnim sektorom

Projekat teži borbi protiv plastike za jednokratnu upotrebu u regionu Jadranskog mora kroz akcije sa javnim i privatnim sektorom.
Biće realizovan kroz dvije inicijative u odabranim opštinama u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori: inicijativa Zona smanjene upotrebe plastike i inicijativa zelenih javnih nabavki. U Crnoj Gori aktivnosti će biti realizovane u opštini Kotor.

Inicijativa Zona smanjene upotrebe plastike ima za cilj da biznisi iz HoReCa sektora u odabranim opštinama u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori uspješno smanje upotrebu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu (SUPP) kroz implementaciju prilagođenih mjera za smanjenje i prevenciju SUPP-a. Inicijativa Zelenih javnih nabavki ima za cilj doprinos Opštine na kojoj se implementira Zona bez plastike
u smanjenju SUP kroz uključivanje zelenih kriterijuma u procedure javnih nabavki za ketering, vending aparate i organizaciju velikih događaja.

Projekat ima partnerstvo sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i repliciraće inicijativu Zona smanjene upotrebe plastike (LPZ) koja je uspješno implementirana kroz program “Integralno upravljanje otpadom i spriječavanje morskog otpada na Zapadnom Balkanu – MLP”. Projekat realizujemo u saradnji i uz podršku MedWaves, UNEP/Map Regionalnog Centra za održivu potrošnju i proizvodnju.

Program
Program za zaštitu životne sredine
Period
januar 2023 – decembar 2023
Lokacija
Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija

Povezane novosti

Crafted with love by Bild Studio